Natur/teknologi

Blog

Morgendagens helte

‘De er jo ikke engang uddannede endnu!’ Barsk ytring fra en 10-årig, der ikke lader sig dupere af noget. Og slet ikke de nye voksne, der skulle stå for undervisningen. Men han måtte overgive sig.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læreruddannelsen diskuteres på livet løs. Er den god nok? Den diskussion skal jeg ikke blande mig i her, blot give et velfortjent skulderklap til Karoline, Louise og Casper. 

Natur/teknologi

Rikke Holl Rasmussenh ar været lærer siden 2003 med en afstikker til forlagsbranchen, hvor hun producerede og redigerede undervisningsmateriale primært til n/t. Underviser primært på mellemtrinnet og skriver om erfaringer herfra.

For første gang i min karriere, blev jeg nemlig spurgt, om jeg ville have praktikanter. Og man kan da ikke sige nej, når man bliver spurgt, om man vil give plads og vejledning til kommende lærere. Det er så vigtigt, at de får lov til at teste noget af al teorien af i praksis. Og nå at lave fejltrin om til fodfinter.

Det pustede liv i mange minder. Både fra mine egne praktikophold, hvor jeg lærte at sige stop, når min professionelle grænse var nået. Men også fra tiden som nyudklækket lærer, hvor jeg var så skarp på alt det teoretiske, havde planlagt skide gode forløb, og så kom jeg ud til eleverne, der stiller nogle helt forkerte spørgsmål. I hvert fald i forhold til det jeg havde planlagt. Det er jo her, vi lærer, at verden kan se meget anderledes ud i børnehøjde.

Mine praktikanter var seje og lod sig ikke slå ud. “Hvorfor er Pluto ikke en planet mere? Hvad er forskellen på en dværgplanet og en rigtig planet? Må man egentlig godt sige dværg?”. Praktikanterne var dygtige til at finde på løsninger, reflektere over undervisningen og lave tilpasninger til den følgende lektion. Samtidigt blev eleverne udfordret, og de fik lov at læse, lave modeller, spille, lege, perspektivere og videreformidle deres nyfundne viden om universet.

Er jeg efter denne oplevelse tryg ved og har tillid til morgendagens lærerstand? Ja, det har jeg i den grad! Vi har i alt for længe være trængt på de fagfolk i natur/teknologi-regi, der er så vigtige for progressionen. Hvis jeg havde en 5’er….for hvert eksempel på, at faget bliver ‘syltet’ i ‘hov-du-mangler-lige-et-par-timer-om-ugen” regnearkstænkning, eller varetages af ‘have Henry’ og ‘jagt Janne’......uh, jeg ville være en velhavende dame. Misforstå mig ikke! De kan være dygtige, vel kan de så. Men man må ikke sidestille en sund interesse for natur med det at have styr på naturfagslæringen. Jeg har også en stærk interesse i musik, men det gør mig ikke til musiklærer.

Karoline, Louise og Casper - I er vore helt egne stjerneskud! Det er skønt at se, at naturfagene har den slags lærere på vej. Nogle der mestrer både det faglige og det alment didaktiske. Jeg håber en dag at være så heldig at komme til at dele lærerværelse med jer. God vind derude!