Jan Thranes tegneblog

Blog

Skagen og Krøyers ”Sønderstrand” med nye og anderledes øjne.

Selvom debatten og sindene i denne tid af gode grunde er optaget af arbejdstidsaftale og lærernes arbejdsvilkår, vil jeg alligevel holde skruen i vandet her på bloggen med et indlæg i relation til et af skolens fag

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Findes de områder, de landskaber og det lys stadig, som Skagensmalerne skildrede?

Selvom dette indlæg er primært rettet til mine kolleger, som underviser i Billedkunst, så kan andre sikkert også have glæde af det.

Apropos billedkunst som skolefag – dette indlæg indeholder ikke konkrete undervisningens forslag eller didaktiske overvejelser. Indlægget er udelukkende tænkt som inspiration og et bidrag til den almene baggrundsviden.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

De fleste forbinder Danmark med strande, skove og marker.

Billedkunstrene – som gennem tiderne har skildret de mange landskaber – har været med til at præge vores syn på både landskaberne og på vores land.

Alle (voksne) har hørt om og kender til Skagensmalerne – om end ikke andet så som betegnelse. Hvordan ser der ud idag – tag med dramatikeren Line Knutzon og kulturjournalisten Chris Pedersen på en tur til Skagen.

”Der er et yndigt land: Skagens lys” – tv-udsendelse på DR 1.

https://www.dr.dk/drtv/episode/der-er-et-yndigt-land_-skagens-lys_178412

Jeg kan desuden anbefale at se eller gense denne skønne video nederst på siden, hvor skoleleverne Liva og Ludvig tager os med til Skagen i jagten på den gule sløjfe.

Jeg er selv opvokset på landet – tæt ved mark, skov og strand – og det nærmeste jeg har været Skagen er Nordstranden i Kerteminde. Illustrationen øverst er herfra – og er lavet med simple materialer: grå karduspapir + fedtfarver.

Har du selv erfaringer med at undervise i ”Skagensmalerne” eller ”Landskabsmaleri”, som du vil dele – så skrive endelig en kommentar.  

https://www.youtube.com/watch?v=Sl9CucutBDg