Blog

Mening med galskaben

Kunst i og omkring nybygget skole på Amager.

Offentliggjort Sidst opdateret

Så står der hér – Nordøstamager Skole. Smuk, moderne og tro overfor området.

Leif Sylvester har stået for udsmykningen både inde og ude – der er tale om imponerende værker i både størrelser, farver og udtryk.

Et enkelt værk står udenfor og kan vække opsigt – hvad går det ud på? Er der en mening med galskaben? Det vender jeg tilbage til længere nede.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Først må jeg understrege, at dette skolebyggeri er lykkes over al forventning. Skolen er smuk. Facaderne er i dæmpede murstensrøde materialer med diskrete vinduer og glaspartier.

Jeg bor selv et par gader herfra og har iøvrigt været med til at varme nogle klasser op på en nærliggende skole, så de nu er parate til at tage den nye skole i brug med 3 årgange. På sigt kommer omkring 800 elever til at gå her med egen skolefritidsordning og en multihal, som også beboerne i området kan booke og bruge.

Jeg havde frygtet, at skolen ville fremstå nærmest som en stor uigennemtrængelig kollods presset ind mellem den eksisterende bebyggelse – det er ikke sket.

Skolens arkitektur er luftig og i flere forskudte niveauer. Hertil kommer, at der er passager, så folk i kvarteret kan komme fra den ene side af skolen til den anden. Det gør området imødekommende. Det er derfor heller ikke ualmindelig at støde på både hundeluftere, motionister, kærestefolk, cyklister og andre på fx en aftentur, som går gennem, langs med eller udenom skolen som led i deres færdes til og fra Kløvermarkens idrætsanlæg, den nærliggende strandpark og/eller butikkerne i kvarteret.

Jeg har i illustrationen øverst markeret en af disse gennemgange med 2, og 1 har jeg markeret ved et af Sylvester kunstværker. Og så vender jeg tilbage til spørgsmålet fra tidligere – hvad går det ud på? Hmm jeg har sammen med andre betragtet det og undret mig – er der tale om et slags monument over 2. verdenskrig? Der er ingen mindeplade. Any way – her kommer historien bag skulpturen som viser en pilot ovenpå en flyvemaskine. ”Piloten på toppen af ”Flyet” er et billede på de unge, der efter skoleforløbet er blevet flyvefærdige og klare til at begive sig ud i verden med gå-på-mod” . Citatet er fra lokalavisen AMA´røsten, hvor man kan læse om og se mere af Leif Sylvesters ”skolekunst”. Netop dette værk er inspireret af engang i 1910, hvor nogle af verdens første flyvninger fandt sted fra Kløvermarken (det i dag nærliggende idrætsanlæg).

https://amageroestlokaludvalg.kk.dk/sites/default/files/2023-05/Amarøsten_118.pdf

Nordsøsteramager Skole er bygget for at kunne tilgodese en stigende efterspørgsel grundet mange nye tilflyttere. Undervejs som lokalplanerne for hele området er udarbejdet har der været protester. Protesterne er især gået på en bekymring for, at det gamle industrikvarter helt skulle nedrives og at der i stedet skulle opføres nye boliger og butikker. Umiddelbart ser det ud til, at det overlever – dog vil der komme en ny plan for hvordan området kan åbnes mere op, så det bliver smukkere og mere tilgængeligt for alle. Nederst i dette blogindlæg er en film fra 2019, som beskriver disse bekymringen. Jeg sætter den ind fordi den meget fint skildrer hele det fantasiske Nordøstamager, hvor nu altså også en ny skole er en realitet.

Debat. Er der kunst på jeres skole? Professionelle kunstværker og/eller elevernes kreationer? Det er der fx i Saras nærområde lavet af hendes elever i billedkunstundervisningen:

https://blog.folkeskolen.dk/billedkunst-blog-folkeskolens-billedkunstradgiver/udendors-malerier-hvad-skal-man-bruge-og-hvordan-baerer-man-sig-ad/4704828

Skriv gerne en kommentar om hvad du mener om, oplever og har af erfaringer med kunst i, på og omkring skolen.