Jan Thranes tegneblog
Blog
Matematik & IT – det begynder allerede i indskolingen
Der findes flere relevante digitale teknologier at beskæftige sig med i matematikundervisningen også i indskolingen
Allerede under min matematiklæreruddannelse i 2009- 2013 blev jeg præsenteret for geometriprogrammet GEOGEBRA. Jeg var endda så superheldig også at have en praktiklærer, som arbejdede med GEOGREBRA i en 2. klasse. Her arbejdede eleverne med GEOGEBRA som tegneprogram. Illustrationen øverst er et eksempel på en opgave i at konstruere/at tegne et ansigt – af andre tilsvarende opgaver kan nævnes at konstruere/at tegne en bil eller et hus.
Det giver god mening at inddrage IT i matematikundervisningen allerede i de tidlige skoleår. Eleverne bliver fortrolige med teknologien og bygger derved et fundament af færdigheder, som kan anvendes i det videre skoleforløb.
Mig bekendt findes der ikke noget undervisningsmateriale i forhold til GEOGEBRA – hverken på en it-portal eller som lærebog. Man må derfor trække på det, som man har lært på lærerstudiet. Kender du til noget alment tilgængeligt undervisningsmateriale? I givet fald så skriv gerne en kommentar nedenfor.
Er man – som læser – ikke lige helt på det rene med, hvad GEOGREBRA er, så har jeg indsat en YouTube video nederst.
Microsoft Excel er en del af den it-pakke, som de fleste kender via Word og Powerpoint og som findes både til PC og Mac. Hvad de færreste nok ved – med mindre man er it-nørdet matematiklærer – er, at der i tilknytning til lærebogssystemet MATEMATIK-TAK findes arbejdsbøger med opgaver i Excel regneark. Arbejdsbøgerne kan bruges selvstændigt altså uden at eleverne skal bruge lærebogssystemet MATEMATIK-TAK
Til indskolingen findes der to arbejdsbøger/engangsbøger udgivet af ALINEA og forfattet af Carsten Andersen: ”REGNEARK-TAK for 1.-2. klasse” og ”REGNEARK-TAK for 2.- 3. klasse”. Umiddelbart ser det ud til at man pt kun kan købe: Matematik-Tak 2.-3.kl. Regneark-tak | 9788723010803 | Alinea
https://www.youtube.com/watch?v=5E8PU5Qpeiw