Jan Thranes tegneblog

Blog

Det usynlige handicap – om ordblindhed

Forfatteren Sara Blædel har en mission om at hjælpe og støtte ordblinde – måske du kan bidrage med afsæt i skolens hverdag

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Okay – jeg kan selv lave en slåfejl fra tid til anden. Og hvordan er det lige med de stumme bogstaver og med eller uden d i gjort. I get by – og er i øvrigt matematiklærer og underviser også gerne i billedkunst, når skemaet kræver det, og timerne ikke lige er gået til en kollega.

Her til aften faldt snakken med nogle bekendte om ”ordblindhed”. Jeg har aldrig skænket det en tanke, men her var nogle voksne og en forældre til et barn, som alle er udfordret af det usynlige handicap.  Måske er det forkert af mig at omtale det som ”et handicap”, sorry – min intention er ikke gnide salt i et åbent sår. Tværtimod.

Vi havde alle hørt/set en teaser på DR om en kommende serie om ordblindhed – og bestseller forfatteren Sara Blædel, som paradoksalt selv er ordblind, er blandt de medvirkende.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Jeg har netop efterfølgende tjekket på DR – og minsandten er hele serien tilgængelig – link nederst i denne blog.

Blandt mine bekendte ovenfor var der et gennemgående tema – de er aldrig blevet udredt (hedder det det?) mht. ordblindhed i skolen. Datteren er netop  kommet i gymnasiet og er blevet spottet – hun er henvist til en ordblinde-test.

Og ja, jeg er også stødt på det fra tid til anden på min arbejdsplads, hvor udvalgte elever er blevet testet positive og efterfølgende har fået noget læsetræning.

Status. Hvordan ser det ud rundt omkring på landets skoler – er ordblindhed en udfordring, der tages alvorligt? Hvordan testes der? Er testene pålidelige? Hvordan følges der op? Etc.. Byd gerne ind med kommentarer nu og/eller undervejs efterhåndende som udsendelses-serien skrider frem.

https://www.dr.dk/drtv/episode/vi-er-ordbildne_-sara-blaedels-mission_269785