Jan Thranes tegneblog

Blog

Mørklægning anno 2020 dog med håb og et lys forude.

”Vi kan lære, at vi skal tage imod de danse, som vi bliver budt op til”– om den angstprovokerende livsglæde og det at slippe kontrollen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ikke siden besættelsen har Danmark været ramt af en større krise end den, vi oplevede i 2020. Vi husker alle, da Mette Frederiksen trådte frem i det tidlige forår på tv-skærmen og annoncerede en lukning af det meste af landet. Der blev lempet lidt i sommeren, men smitten tog til igen hen over efteråret. Her omkring jul og nytår er der igen skruet op for stramningerne. Mange bliver hjemme i deres landsdel og fejrer jul og nytår kun med de allernærmeste.

Sådan er det også hjemme hos os privat.

På et tidspunkt formulerede Mette Frederiksen det sådan: Dansen med coronaen bliver lang. Heldigvis kan vi her i disse dage glæde os over, at de første vacciner er på vej ud til de mest udsatte på plejehjem rundt omkring i landet.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Jeg bor selv i København og har uanfægtet cyklet forbi Staten Seruminstitut gennem årene uden at tænke over, hvad de beskæftiger sig med her. I denne tid sender jeg dem en respektfuld hilsen og krydser fingre for, at vi alle snart kan få vaccinen tilbudt.

Vi har her til aften netop set den traditionelle årskavalkade på DR over de væsentligste begivenheder fra det år, som nu synger på sidste vers. Gruppen TV2 rundede fornemt udsendelsen af med sang og musik – og ikke mindst med et par kloge år fra Steffen Brandt:

”Hvad har vi lært af det her år?”, ”Hvad er den vigtigste lærdom?” og som altid svarer han selv gerne på sine egne spørgsmål: ”At situationen er som at køre med en russisk taxachauffør, man ved ikke hvor man ender, men det går stærkt”. ”Pandemien har givet os mulighed for at bremse op og mærke efter, hvad der betyder noget”. ”Nærværet og fællesskabet og enkeltheden er det, jeg har lært”.

2020 var også året hvor vi (gen-)fandt glæden ved at synge – sammen hver for sig

Citatet i underrubrikken øverst har jeg fra Tina Dickow – hun brugte det engang til en koncert som introduktion til sangen ”Det eneste hun ville var at danse”. Hun har citatet, det med den angstprovokerende livsglæde, det med at slippe kontrollen og selve nummeret fra Steffen Brandt. Se videoen nederst.

Corona eller ej: Bliv ved med at synge og danse. Man behøver jo ikke at være verdensmester – se bare videoen nedenfor med Tina Dickow. Som hun synger i sangen, ”You Wanna Teach Me To Dance”, så har hun det mest inde i hovedet. Hendes gummistøvle-moves inkl. luft-bass-guitar (!) i den tilhørende musikvideo har dog sin helt egen charme. De ligner ganske fint de præstationerne, der med al sandsynlighed vil folde sig ud nytårsaften her hos os på Amager, når vi holder nytår kun  "fruen" og mig.

Husk at påskønne livet og jeres nærmeste.

Godt Nyår.

www.youtube.com/watch?v=Z6ZeqDEHg_M

https://www.youtube.com/watch?v=HrUYoUiOAZs