Jan Thranes tegneblog

Blog

”Omsorg og pligt” – om at bryde den sociale arv. Videoforedrag med en som kender til det.

Indlægget har desuden et afsnit om skolevalg – konkurrence mellem folkeskolerne og tilstrømning til de private skoler.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg bor i et området på Amager, hvor der er stor vækst i antallet af tilflyttere. Nye (og dyre) boliger skyder op og det samme gør private skole-alternativer – nedenfor en liste over lokale privatskoler bare i mit nærområde.  

I forbindelse med min interesse for mit lokalområde har jeg fulgt etableringen af en kommende helt nybygget skole, Skolen i Nordøstamager. Den nye kommunale skole skal ligge næsten i min baghave, og jeg har fortløbende blogget om projektet her på sitet. I den sammenhæng har jeg også fået indsigt i, at dele af kvarteret har haft og kæmper stadig med udfordringer med nogle børn og unge, som kommer fra hjem med forældre af anden etisk baggrund.

Dansk Skoletradition.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Den danske folkeskole har tradition for at løfte alle uanset baggrund. Historisk set har skolen været med til at støtte arbejderklassens børn, så de i dag har lige så gode muligheder i uddannelsessystemet som børn fra bogligt stærke middelklassehjem. Det samme sker langt hen ad vejen også for børn fra hjem med anden etnisk baggrund.  

Alis historie.

At det stadig ikke altid er lige let, fik jeg indsigt i forleden – dog med en overraskende ny vinkel.

I videoen nedenfor fortæller Ali Najel om en episode, hvor han har fået et 7-tal i karakter og en mega-krammer af sin lærer på skolen. Stolt kommer han hjem og fortæller sine forældre det. Her bliver han ikke ligefrem mødt med accept og ros – ja, hans far har hverken lyst eller tid til at høre på ham!

Se og hør selv Ali Najels rørende beretning nedenfor – om den lille dreng som ikke blev mødt.  

Liste over privat- og friskoler bare i mit eget nærområde på Amager:

Christianshavns Døttreskole, Den Frie Fakkel, Den Grønne Friskole, Filipskolen, Amager Lilleskole, Rudolf Steinerskolen, Amager Privatskole, Sankt Annæ Skole, Øresunds Internationale Skole … der kan sagtens være flere, som jeg ikke kender til – jeg er tilflytter fra provinsen.

Det skal dog tilføjes, at selvom der er tale om mange private skoler, så er de relativ små, og de lokale store folkeskoler er stadig også her i området de fleste forældres naturlige valg, når de sender deres børn i skole.  

Konkurrence mellem folkeskolerne.

"Mens tæt på samtlige familier, der tilhører eksempelvis Skolen ved Sundet på Amager og Hanssted Skole i Valby vælger at indskrive deres barn på skolen, er der flere skoler, hvor kun fire ud af ti familier vælger at lade deres barn starte i distriktet. Resten prøver i stedet lykken på en anden folkeskole i byen eller en privatskole.”

https://www.berlingske.dk/samfund/tid-til-skolevalg-haard-kamp-om-populaere-skoler-i-koebenhavn

Har du erfaringer ang. integration – både godt og skidt – og/eller med opblomstringen af privatskoler de seneste år i dit geografiske område, så skriv gerne en kommentar.

https://www.youtube.com/watch?v=rzKj55CGKaA