Jan Thranes tegneblog

Blog

Se, oplev og forstå verden gennem billeder

DR inviterer seerne med på kunstnerkoloni på Bornholm

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en række udsendelser følger vi nogle af Danmarks pt mest kendte og/eller interessante billedkunstnere. Jeg kendte i forvejen til Julie Nords fine mættede tegninger og Michael Kviums groteske figurer. Nye kunstrene for mig er Ursula Reuter, der undervejs brilierer med et gigantisk maleri, Sif Itonas overrasker med en grips-frise med afsæt i oldtiden, Kaspar Bonnén kreerer et gækkebrev på sin fars bro (!) og videoinstallationskunstneren Kim Mejdahl må ty til en clairvoyant for at finde melodien til sin kunstvideo.

Hvordan det hele hænger sammen med Bornholm, og hvad kunstkurator, Michael Thouber – direktør for Kunsthal Charlottenborg – synes om værkerne, kan man se og høre mere om i udsendelserne.

https://www.dr.dk/drtv/saeson/kunstnerkolonien_-paa-bornholm_250326

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Mens kunstnerne udforsker og udfolder deres moderne kunst, kan man opleve Bornholms fantastiske natur som baggrundskulisse lige uden for døren – hvilket inspirerede mig til illustrationen øverst og denne idé til billedkunstundervisningen.

Lav en billedramme i karton eller endnu bedre find en ramme fra et gammelt maleri og gå på opdagelse i landskabet. Se jer omkring, indram de motiver, som I synes bedst om og tag et foto af landskabet i og med billedrammen.

Har du alene eller sammen med andre fx din familie oplevet noget spændende her i sommerferien med et kunstnerisk islæt, så del gerne din oplevelse med andre i en kommentar nedenfor.

Kunstmusseerne er igen åbne dog mod fremvisning af coronapas de fleste steder indtil 31.08.. Har du benyttet ferien og muligheden for at kigge indenfor – i givet fald hvor og hvad har du set?

Da jeg var barn, var det en tradition ja vel nærmest en del af den almene dannelse at tage på koloni med skolen fra Jylland og over til solskinsøen – en helt fantastisk og eventyrlig oplevelse. Siden er jeg blevet mindet om det til diverse koncerter med poporkesteret TV2, som har for vane at indlede deres koncerter med ”Bornholm, Bornholm, Bornholm” – se video nedenfor.

Hvad med dig/jer? Har du selv som barn været på koloni med skolen på Bornholm? Og hvordan siden som lærer – er Bornholm stadig en oplagt destination, når jeres skole skal på koloni?

Fortsat god sommerferie.

https://www.youtube.com/watch?v=sl4QVnwiv5Q