Jan Thranes tegneblog

Blog

Kunstmuseerne er igen åbne – få inspiration af bl.a. Trine Ross

”10 udstillinger i 2022 som jeg ser frem til!”

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vinterferien er snart forbi – nogle har benyttet lejligheden til at komme ud og besøge et museum. Enkelte har lavet noter ang. planer om at komme det med sine eleverne.

Måske har du set Kunstquiz på DR:TV med vært Adrian Hugnes, for det er der mange gode grunde til. Quizzen afholdes på forskellige museer rundt omkring i landet, man lærer noget om kunst og bliver klogere på emner, man slet ikke vidste fandtes.

På et af holdene medvirker Trine Ross – hun er magister i kunsthistorie og kunstanmelder ved Politiken – hun har her 10 bud på udstillinger som hun glæder sig til at se i 2022.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Måske de også kan inspirere dig til at tage på museum. Enten for din egen skyld af ren og skær lyst og nysgerrighed og/eller for at blive klogere fordi du underviser i billedkunst og måske er på udkig efter ekskursionsmål for dine elever.

https://www.trineross.com/10-udstillinger-i-2022-som-jeg-ser-frem-til/

De fleste museer har en skoletjeneste.

Jeg anbefaler at kontakte den og aftale besøg. Skoletjenesterne tilbyder ofte forløb for skoleklasser – rundvisningerne og evt. aktiviteter hvor eleverne selv udtrykker sig kunstnerisk. Så fedt som billedkunstlærer at overlade styringen til en guide og støtte op fra sidelinjen.

Her er der yderlige inspiration til hvordan man kan se på kunst:

mfsk.layered.dk/sites/default/files/publications/pdf-version-af-noeddeknaekkere.pdf

De fleste forældre vil jo gerne følge med i hvad der foregår i skolen og fx se fotos fra diverse ekskursioner.

Der kan være restriktioner mht. at fotografere på et museum.

For det første må man ikke bruge blitz og for det andet er nogle nyere værker underlagt rettigheder, som gør at man ikke efterfølgende må vise sine fotos offentligt. Ring forud og få klar besked.

Jeg er selv i tvivl mht. illustrationen øverst i dette blogindlæg. Jeg har selv taget billedet og tilført det lidt digitalt kolorit, men for en sikkerheds skyld  har jeg ”malet” værker over og anonymiseret de øvrige gæster. Når jeg har sat netop nogle kaffekopper ind skyldes det, at jeg har god erfaring med at gå på museum sammen med en anden og efterfølgende tage en kop kaffe og i fælleskab fordøje sine indtryk, inden man går hjem.

Madpakker og afbestilling af EAT

Er man på museumsbesøg med elever, er det en god idé at have styr på hvor og hvordan man kan indtage de medbragte madpakker. Oftest betyder ture ud af huset, at man er væk det meste af en skoledag – derfor er det vigtigt at have logistikken i orden bl.a. mht. toiletbesøg, indlevering af bagage og evt. afbestilling af EAT. 

Del gerne dine planer og erfaringer med at tage på museumsbesøg – enten som privatperson eller som lærer med dine elever i billedkunst – skriv en kommentar nedenfor.