Jan Thranes tegneblog

Blog

Dus med Joachim og Danmarks historien

Prins Joachim fortæller – en programserie på DR 1.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har her i landet gennem tiderne været beriget med gode historiefortællere. Palle Lauring, Ebbe Kløvedal Reich, Sigurd Barret og senest Lars Mikkelsen for blot at nævne dem, som jeg selv er stødt på.

Som ung universitetsstuderende i 80-erne boede jeg i et bofællesskab på en gård ved Kerteminde og tæt ved Vikingemuseet Ladby. Her læste jeg i fritiden Ebbe Kløvedals Reichs historiske romaner, og egnen fik et helt nyt liv ved at opleve den gengivet i en af hans bøger.

Senere oplevede jeg i 00-erne, hvordan en historisk-poetisk dimension udfoldede sig og nærmest forvandlede mit syn på København. Det skete, da jeg i en længere årrække var tilknyttet Billed-Bladet som tegner og her lavede en ugentlig tegneserie/bladtegning, ”Fotograferne”. I forbindelse med lanceringen blev jeg selv fotograferet og interviewet til bladet, hvor jeg bl.a. fortalte om, hvordan fordybelsen i og researchen omkring de historiske bygninger ændrede mit syn på min dengang nye københavnske hverdag – ”Det er som om byen for mig har fået et nyt skær”.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Alt dette er efterhånden længe siden, og hverdagen trænger sig hurtigt på med almindelige gøremål, men fra tid til anden bevæger jeg mig stadig ind bag byens ”kulisser”. Det sker bl.a. når jeg – alt for sjældent – mødes med min udenlandske ven, som har kinesisk baggrund. Hun nærmest insisterer på at se byens historiske og kulturelle steder – museer, kirker og slotte.

På samme måde vækker det noget i mig, når jeg følger Prins Joachim på tv rundt i Danmark og op gennem historien. Selvom han ikke lægger skjul på sit ophav, og hans fortællinger tager afsæt i hans egen kongelige familiemæssige baggrund – så er han levende og nærværende. Udover hans egne perspektiveringer og anekdoter, så er han god til undervejs også at opsøge eksperter – museumsfolk og historiefortællere – og lade dem indgå i fortællingen om Danmark.

Programserien ”Prins Joachim fortæller”  kan varmt anbefales til eget brug og/eller til brug i historieundervisningen. Den kan ses på DR.dk.

Illustrationen øverst i denne blog er affotograferet direkte fra en udsendelse. Udover Prins Joachim viser den, hvordan tegninger undervejs er med til at gøre fortællingerne levende.

Powered by Labrador CMS