Jan Thranes tegneblog

Blog

Menneskeskildring

– på TV og i skolens billedkunstlokale.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DR sender igen er række programmer, hvor kendte danskere sidder model i ”Danmarks bedste portrætmaler”. Det er fascinerende at følge processen i kunstnernes arbejde. Se yderligere beskrivelse og link nedenfor

For efterhånden mange år siden indtog jeg selv dels rollen som model og dels rollen som professionel tegner. Som afslutning på mine portrættegnekurser sad jeg selv model for mine kursister. Det var hårdt at sidde stille så længe, men hvor var det dog spændende at se mangfoldigheden af udtryk i kursisternes værker.  I mange år – og før jeg blev folkeskolelærer – arbejdede jeg som professionel bladtegner. Her handlede det om at fange ofte kendte politikeres karakterer, attitude og tilføre et satirisk element enten i tegningen eller i den tilhørende tekst.

Som billedkunstlærer i folkeskolen har jeg ingen erfaring med at arbejde med portræt – om det så er i tegning, maleri eller skulptur – måske andre har? Så skriv gerne en kommentar.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Som billedkunstlærer i indskolingen har jeg dog beskæftiget mig med ”menneskeskildring”. Eleverne har arbejdet med at kunne tegne henholdsvis drenge- og pigeansigter. For at kunne udtrykke mere af deres karakterer har vi også inddraget kroppen – og hvad personerne laver – i nogle af billederne.

Helt uopfordret var der engang en elev som tegnede mig – vel at mærke så det lignede! Proportionerne er ikke helt korrekte (who cares?), men ellers er det spot-on! Resultatet kan ses i illustrationen øverst i dette blogindlæg. Hvor tungen i mundvigen kommer fra skal jeg ikke kunne sige – måske elevens egen koncentration skinner igennem her?

”Danmarks bedste portrætmaler”. Programbeskrivelse: ”Igennem seks programmer skal otte talentfulde kunstnere dyste om at blive Danmarks bedste portrætmaler. Tre erfarne dommere vælger hver uge hvem, der har malet 'Dagens bedste portræt', og hvem, der skal forlade konkurrencen - for kun tre går hele vejen til finalen.”

https://www.dr.dk/drtv/saeson/danmarks-bedste-portraetmaler_265888

Næste udsendelse sendes i aften, tirsdag d.24.08.2021, på DR 1 kl. 20.00.