Jan Thranes tegneblog

Blog

”Der er meget mere i Skagen end man tror”*

Noget om samtidskunst, kunstnerisk arbejde og samarbejde – som aktuelt kan ses på DR-TV.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som billedkunstlærer, kreativ sjæl og/eller en nysgerrig starut kan billedkunsten og billedkunstnere medvirke til at se verden på ny – og måske på en helt anderledes måde.

”Kunstnerkolonien i Skagen” på DR. I aften – søndag 6.9. kl. 21.00 – sendes afsnit 4 (udaf 6).  Udsendelsen kan allerede ses (link nedenfor) og de tidligere afsnit kan ses i DRs arkiv.

Beskrivelse:

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

”Seks af Danmarks mest anerkendte billedkunstnere skal lave deres egen kunstnerkoloni i ikoniske Skagen. Her skal de bo sammen og skabe nye kunstværker inspireret af omgivelserne. Den yngste kunstner Frederik Næblerød kommer hurtigt fra start, mens John Kørner har store udfordringer med at finde det perfekte arbejdsrum. Og Maria Torp håber på, at kollegaen Kirsten Justesen, siger ja til at lade sig portrættere”

https://www.dr.dk/drtv/episode/kunstnerkolonien-i-skagen_-kan-vaerkerne-blive-til-en-faelles-udstilling_205008

Selvom dette blogindlæg ikke indeholder konkrete forslag til billedkunstundervisningen i folkeskolen, er intentionen, at man kan lade sig inspirere af – eller blot nyde kunstnernes arbejde.

Udover at handle om billedkunstneriske processer har udsendelserne også andre læringslag. Bl.a. kommer de medvirkende kunstnere frem til, at de som individer ”med egne store egoer” (min formulering) har brug for en person udefra til at lede, organisere og sørge for at realisere en fælles udstilling med de værker, som de hver især har lavet i kunstnerkolonien.

* Overskriften er et udsagn af John Kørner i udsendelsen.

Vedr. illustrationen øverst i dette indlæg. Jeg har ikke selv været i Skagen, men er jeg opvokset ved havet og har altid boet om end ikke lige ved så tæt på vandet. ”Havfruen” er en jeg tilfældigt så forleden på Amager Strand.