Blog

Hvilken skole skal jeg vælge til mit barn?

At have mange tilbud og flere valgmuligheder gør ikke altid skolevalget lettere

Publiceret Senest opdateret

I sidste weekend deltog jeg i et større privat arrangement her i kvarteret, hvor jeg bor. Undervejs gik snakken blandt småbørnsforældrene om hvilken skole de skal vælge til deres børn, når den tid kommer.

Hmm – for mange forældre rundt om i landet er dette slet ikke et åbent spørgsmål, man vælger bare den nærmeste og ofte eneste folkeskole i nærområdet.

Anderledes her hvor jeg bor i København og ikke langt fra Amager Strand. Her er tre folkeskoler lige rundt hjørnet. Og folk snakker, forældre stiller krav og det er ikke ualmindeligt at der holdes møder på skolerne for at imødegå forældres bekymringer og kritik.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Det er kun godt, når utilfredshed og bekymring kommer frem i lyset. Så kan den adresseres – forældrenes engagement i deres børns skolegang er godt.

Derfor er mit svar også til de forældre, der er i tvivl om hvilken skole de skal vælge: Vælg den nærmeste folkeskole. Skulle der opstå problemer – larmende, urolige, utrygge og/eller konfliktfyldte miljøer – så gå til lærerne og/eller direkte til skolens ledelse. Tøv ikke!

Man er som forældre med skolebørn som udgangspunkt tilknyttet den folkeskole, som ligger i det skoledistrikt, hvor man bor. Er der plads på andre af kommunens skolen, kan man frit vælge. Det er sådan jeg har forstået det frie skolevalg – har du en anden erfaring så skriv gerne om det i kommentarfeltet nedenfor.

”Hvad betyder det, at kommunerne har skoledistrikter? Og kan du skifte til en anden folkeskole end den, du hører til? Vi har talt med en ekspert, som hjælper dig gennem skoledistrikternes ABC.” https://www.alt.dk/boern/skoledistrikter-saadan-vaelger-du-folkeskole

En del forældre i mit kvarter vælger et privat skoletilbud. Dels som et fravalg af folkeskolen dels som et tilvalg af noget andet – evt. en kombination af begge dele. Generelt et valg som i deres øjne betyder et bedre skoletilbud fx grundet en mindre størrelse, en særlig ideologi el. noget helt andet. Der er pt. 5 - 6 private grundskoler lige i det område, hvor jeg bor.

Hvad de så ikke har – og det gælder både for ansatte og elever – er de muligheder, faciliteter, og evt. it, som de store kommunale skoler tilbyder.

At have flere valgmuligheder gør ikke altid skolevalget lettere – hvorfor ikke bare tage den folkeskole, der ligger lige for?

Man kan også vælge den lidt sværere løsning som fx tegneren Anders Morgenthaler og forældrekredsen omkring Den Grønne Friskole på Amager – der ligger også lige her, hvor jeg bor – nemlig at oprette en skole selv. Det er ikke let, det er hårdt arbejde men også sjovt. Se YouTube-videoen nedenfor.

Hvad tænker du – som lærer og evt. forældre – skal man altid støtte op om og anbefale den lokale folkeskole? Hvis ikke – hvorfor ikke? Og hvordan hvor du bor – er der overhovedet nogle valgmuligheder mht. skoletilbud?