Jan Thranes tegneblog

Blog

Ny skole i min baghave del 6

Ups – der er vand både rundt om, under og over Amager.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Amager er som bekendt en ø forbundet med København via Knippelsbro, Langebro og Sjællandsbroen (motorvejsbroen). Det er rart med masser af vand tæt på – ikke mindst Ørestund og Amager Strandpark. Gennem tiderne og helt frem til i dag har det dog afstedkommet nogle problemer.

En stor del af Amager ligger faktisk under vandlinjen. For at forhindre arbejdsløse københavnere under besættelsen i at blive sendt til tvangsarbejde i Tyskland, gik man i gang med et kæmpe projekt, hvor de blev beskæftiget ved at inddæmme et stort areal på Amager.

”I 1943 var det ca. 14 km lange og fire meter høje dige færdigt og der blev gravet kanaler og grøfter, så man kunne begynde at pumpe vandet ud af det ca. 20 km2 meter store areal, der blev tørlagt på et par måneder. Allerede under arbejdet indtog tusindvis af fugle det inddæmmede område, og den sydvestlige del blev i 1952 udlagt som fuglereservat. Det blev fredet i 1990.”

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/kalvebod-faelled/historie/

For at tilpasse diget til nutidens aktuelle klimaforandringer og ændringerne i vandstanden, er det for nogle år siden blevet forhøjet med ca. 2 meter.

Via linket under dette afsnit  kan man se billeder fra området. Og ja, her er øde på det store inddæmmede Vestamager. Da jeg i slut 90-erne flyttede fra provinsen til København, cyklede jeg ud på Amager Fælled – til Vestamager og det fredede fuglereservat. Det var lidt spooky – her er øde som i mennesketomt – og jeg tænkte, at hvis jeg faldt om her, kunne der gå rigtig lang tid inden jeg ville blive fundet.

https://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/naturprojekter/digeforhoejelse-paa-vestamager/

Hvorfor nu hele denne historiske og geologiske beretning i forbindelse med skolebyggeriet i den helt anden ende af Amager, hvor jeg selv bor?

Jeg – os der bor i nabolaget – har netop modtaget denne meddelelse i forbindelse med det nye skolebyggeri: ”Grundet ændringer i projektet af uforudsete jordbundsforhold er det nødvendigt at forlænge perioden for særligt støjende arbejde (…)”.

Jeg håber, at de får styr på det, og at den nye skole her i Nordøstamager ikke står færdig med lignende skavanker som dem på Ørestad Skole, der også er en nybygget skole på Amager. Her begyndte der at komme vand i kælderetagen kort tid efter at skolebyggeriet stod færdigt. Senest har der været yderligere en vandskade, og man kan i  et mødereferat læse følgende::

”Vandskade fra taget og 3 etager ned. Udvendige udhæng drypper, vinduer i stykker…. Listen er lang med bygningsfejl”.

https://oerestadskole.aula.dk/sites/oerestadskole.aula.dk/files/arkiv/Download_filer/Referat ørestad skole skolebestyrelse 190819.pdf.

Under min læreruddannelse var jeg i undervisningspraktik på netop Ørestad Skole – en udsøgt fornøjelse jeg aldrig vil glemme. Gode fysiske rammer animerer til også at lave god undervisning. Her på Folkeskolen.dk har der for nylig været nogle indlæg om manglende udearealer på flere nyrenoverede og nybyggede skoler især i København. De opføres på for lidt plads lyder kritikken  – se hvor fornemt det er løst på Ørestad Skole (billede 3 i denne fotoserie):

https://www.ekj.dk/project/oerestad-skole-og-bibliotek/

Mens vi her I København ser nye boliger og nye skoler skyde op flere steder, så er andre egne af landet præget af fraflytninger til de store byer og skolelukninger i de mere tyndbefolkede områder.

I 1995 boede der 471.300 indbyggere i landets hovedstad, i dag bor her 623.500 – altså godt 30% flere – og det forventes, at det vil stige yderligere til 719.400 i 2030. København er desuden en ung by med landets laveste gennemsnitsalder på 36.

Så måske ses vi en dag – du skal være så hjertelig velkommen. Corona-afstand eller ej: Her er stadig plads (nok).

Har du oplevet, eller har du kendskab til udfordringer i forbindelse med nyt skolebyggeri i det område, du bor – så skriv gerne en kommentar om det nedenfor.

Illustrationen øverst er en digital kreation af Ørestad Skole inkl. lidt yderligere forhøjet vandstand.

Tidligere indlæg i denne serie:

https://www.folkeskolen.dk/1859993/ny-skole-i-min-baghave-del-5

https://www.folkeskolen.dk/1440964/ny-skole-i-min-baghave--del-4

https://www.folkeskolen.dk/815904/ny-skole-i-min-baghave-del-3

https://www.folkeskolen.dk/656496/ny-skole-i-min-baghave-del-2

https://www.folkeskolen.dk/655800/ny-skole-i-min-baghave-del-1

https://www.folkeskolen.dk/654445/jeg-skal-have-en-helt-nye-skole-som-nabo--naesten

Powered by Labrador CMS