Jan Thranes tegneblog

Blog

Skoleteater – er det noget I laver hos jer?

Børneteaterfestival til juni

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var egentlig meningen, at Holbæk skulle have været værtsby for en børneteaterfestival sidste år, men så kom der en coronavirus … nu satser man på en festival til juni.

Pøj, pøj.

https://www.folkeskolen.dk/1867146/skoleteaterfestival-satser-paa-sommeren

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

En ting er, at børn oplever teater – noget andet er, når de selv laver skoleteater. Teaterpædagogik i danskfaget: ”I dansk skal eleverne lære at dramatisere tekster og temaer sammen med andre. De skal forstå både deres eget og andres kropssprog, de skal kende til stemmens og kroppens virkemidler og til rum, figur og forløb. Men de Fælles Mål om krop og drama vejer sjældent tungt i dansklærernes undervisning.”

https://www.folkeskolen.dk/626841/forsker-laererne-faar-mod-paa-at-undervise-anderledes

Jeg er selvfølgelig obs på, at alle har været ”coronaramte” i vores tilgang til både undervisning og skolehverdagen, men jeg er nysgerrig.

Jeg er nysgerrig på at høre om, hvordan I alligevel får lavet noget skoleteater på jeres skole – eller hvilke planer I har for det eller hvad I tidligere lavet. Og hvorfor er der ikke et fagligt netværk for ”Drama” her på Folkeskolen.dk?  I skolen såvel som i SFO-regi – skriv gerne en kommentar om emnet nedenfor.

På hjemmefronten følger vi med spænding DR`s serie, ”Den Store Premiere”, hvor en række danskere uden skuespillererfaring kommer under kyndig vejledning af nogle af landets kendte og meget dygtige skuespillere. Det er interessant, hvad det at arbejde med skuespil kan gøre ved mennesker. https://www.dr.dk/drtv/episode/den-store-premiere-_4_6__245606

Jeg har en baggrund som bladtegner. Da jeg endnu var aktiv, sørgede jeg for at holde mit håndværk vedlige bl.a. gennem croquistegning. På Christianshavns Medborgerhus var jeg med til at arrangere ”Dramatisk Croquis”, hvor vi fik nogle egnede modeller til at agere forskelllige typer/roller. Tegninger ledsaget dette blogindlæg er herfra.