Jan Thranes tegneblog

Blog

”Huse der former os: Skolen”

Tv-udsendelse om skolebyggeri, skoleindretning og skolepolitik i Danmark

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DR har netop sendt en spændende udsendelse om den danske folkeskole. Seerne tages rundt på forskellige skoler i landet og hører om historien bag skoleindretningerne og hvordan de afspejler tidernes pædagogiske syn på eleverne, undervisningen og læringsformerne.

En af de skoler, der medvirker i udsendelsen, ligger i mit eget kvarter her på Amager i Københavns kommune: Skolen ved Sundet. Den er opført i 1938 som en moderne aulaskole og med et særligt sigte på tidens fattige arbejderbørn på Amager. I dag er skolen ikke bare områdets mest eftertragtede skole – den er også en af Københavns absolut mest populære skoler. Hvor mange ressourcestærke forældre i disse år fravælger den lokale folkeskole og sætter deres børn i en fri-/privatskole, så er Skolen Ved Sundet søgt af omkring 90% af skoledistrikts-forældrene. Jeg kender personligt til en familie, som for nylig har flyttet deres barn fra en privat skole i området til netop Skolen ved Sundet.

Historisk set har folkeskolen haft både en læringsmæssig og en social rolle, men også sundheden har haft betydning for skolernes indretning.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Link til Tv-udsendelsen ”huse der former os: Skolen” på DR: https://www.dr.dk/drtv/se/huse-der-former-os_-skolen_237934

Har du erfaring med nyt skolebyggeri i dit område, de fysiske rammers betydning for uv-formerne fx gruppearbejde og/eller sundhed (her tænkt uafhængig af de aktuelle Corona-restriktioner) så del dem gerne i en kommentar nedenfor.

Billedet øverst i denne blog er fra indhegningen til det nye skolebyggeri, der pt pågår i min egen ”baghave” og ikke så forfærdeligt langt fra Skolen ved Sundet.