Jan Thranes tegneblog

Blog

Sig det med billeder

Digitale billeder – ikke kun i faget billedkunst

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette er en introduktion til nogle tegne- og billedbehandlingsprogrammer med relevans for store og små – voksne og børn – i folkeskolen.

Eleverne har i billedkunst gavn af at arbejde med fysiske materialer – bruge hænderne og bakse med stoflighed og sanselighed.

Billeder siger mere end 1000 ord – lette og hurtige at afkode

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Når børn starter i skolen kan de fleste udtrykke sig langt bedre og mere nuanceret i billeder end i skrevne ord.

Digitale billeder er ligeledes en del af de fælles mål for faget allerede i indskolingen.

Det giver god mening at inddrage digital billedfremstilling allerede på de tidlige årgange. Eleverne bliver fortrolige med teknologien og bygger derved et fundament af færdigheder, som kan anvendes i det videre skoleforløb.

Jeg er læreruddannet 2009-2013 og var så heldig at have en god billekunstlærer, der udover at have benene solidt plantet i praksis også havde et vågent og kreativt øje for at arbejde med billedfremstilling på computer bl.a. sampling https://www.folkeskolen.dk/1846090/billedkunst--spejlinger-naar-man-tager-sig-tid-til-at-se

Der findes nogle let tilgængelige programmen, som man frit kan tilgå på nettet – link og eksempler nedenfor.

Det er let – det er sjovt – det er gratis

Pixlr. Billedet øverst er lavet i dette program, det samme gælder dette. Kort før Corona-nedlukningen blev jeg inviteret til reunion med min gamle gymnasieklasse i østjylland. Jeg er selv nu bosat i København og havde ikke mulighed for at deltage, men jeg sendte dette billedet – denne visualisering af mit liv her ved Amager Strand. https://pixlr.com/dk/x/

Excel regneark og geometriprogrammet Geogebra. Selvom der er tale om it i forbindelse med faget matematik, så giver det god mening at eleverne tilegner sig teknologierne på en legende, kreativ og "billedkunstnerisk" måde.

Tuxpaint  

Et sjovt og lettilgængeligt tegneprogram for børn finder man her:

http://www.tuxpaint.org/download/