Jan Thranes tegneblog

Blog

”Danmark kan mere 1” – regeringens nye udspil

Jeg har kigget lidt nærmere på regeringens nye udspil og forsøgt at blive klogere på det ikke mindst i relation til vores område.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som det fremgår af titlen, er der tale om det første af flere udspil på det arbejdsmarkedspolitiske område.

Regeringen foreslår lavere dagpengesats for at få nyuddannede hurtigere i job. Come on – i dag får nyuddannede dimittender 13.815 kroner før skat i dagpenge om måneden, det vil regeringen sænke til 9.500 kroner!

Man har allerede forringet dagpengeperioden – mener det var i 2013 – således den nu er på to år og en sats på ca. 20.000,- brutto om måneden. Det nye udspil indeholder dog en lille forbedring. Har man været på arbejdsmarkedet i længere tid og bliver ledig, så øges den maksimale dagpengesats med cirka 5000,-  dog kun de første tre måneder.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Man tager – investerer med tid og et materielt skrabet liv på SU – ikke i en universitetsuddannelse eller fx en uddannelse til lærer for efterfølgende at gøre rent på et hotel eller komme i ”kommunalt nyttejob”. Man vil da ud og arbejde, tjene penge og bruge sin uddannelse i virkeligheden. Jo før – jo bedre!

Okay – prognoserne peger på en generel mangel på arbejdskraft i årerne, som kommer. Der bliver brug for flere hænder og hoveder. En løsning er at tiltrække udenlandsk arbejdskraft – dog næppe en løsning på folkeskoleområdet. Her har vi stadig udsigt til stigende lærermangel.

Med den attitude regeringen lægger for dagen, risikerer man dog at skræmme potentiel udenlands arbejdskraft væk.

Jeg er selv tilflytter fra provinsen til København og nyder mangfoldigheden i befolkningssammensætningen, udbuddet af ”fremmede” spisesteder/pizzeriaer, den tolerante og easy way of living.

Se bare disse videoer og hvordan udenlandske studerende roser det danske samfund – mon ikke de i højere grad kunne lokkes til at blive hængende, bo og arbejde i Danmark også efter endte studier?

https://www.youtube.com/watch?v=n7nH6KYbFuw

https://www.youtube.com/watch?v=VP-bi0c7KGo

Illustrationen øverst. For nogle år siden fotograferede jeg min daværende kæreste – bosat på Nørrebro – ved dette skilt på en flaskecontainer. Billedet er privat, så jeg har anonymiseret det ved at fjerne hendes ellers så kønne og gode hoved.

”Regeringen vil skære i dagpenge til nyuddannede” Nyhed på DR´s hjemmeside:

https://www.dr.dk/nyheder/seneste/regeringen-vil-skaere-i-dagpenge-til-nyuddannede