Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

Et spørgsmål om tysk grammatik

På Facebook under Tysklærerforeningen for Grundskolen (TLFG) eller i gruppen ”Faglig sparring for tysklærere” diskuteres ofte aktuelle spørgsmål af interesse for undervisere i faget. Nu og da føres spørgsmål ind i ”Læringskonsulenten for tysk’s konference”, hvor læringskonsulent Lene Laursen beredvilligt besvarer spørgsmål, der måtte have almen interesse. Der blev således den 24. marts 2017 af Heidi McGuire rejst et spørgsmål om, hvorvidt nedenstående oversigt (her i uddrag) er lovlig at bruge ved Folkeskolens skriftlige afgangsprøve i tysk:

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Heidis oplæg gav anledning til, at flere kolleger tog del i debatten, og læringskonsulenten replicerede: ”Den vedlagte side har karakter af huskeliste/tjekliste, og det må eleverne ikke anvende ved prøverne, ligegyldigt om det står i en grammatikbog, eller det er noget, eleverne selv fremstiller.” Der henvistes efterfølgende til prøvevejledningen: ”Ved grammatiske oversigter forstås en grammatik, som indeholder oversigter, eksempler og forklaringer af grammatiske områder.”

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

I TLFG tog man spørgsmålet op til drøftelse i bestyrelsen. Drøftelsen blev fulgt op af en henvendelse til Undervisningsministeriet (Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK)).

Reaktionerne på det første svar gav anledning til nye overvejelser, der dog ikke, som det fremgår af nedenstående, ændrede på den oprindelige holdning.

Den 7. april kan man læse på læringskonsulentens konference:

Kære alle

Tak for jeres opmærksomhed og engagement vedrørende hjælpemidler. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vurderer ud fra nedenstående definition, der er at finde på uvm´s hjemmeside: http://www.uvm.dk/folkeskolen/folkeskolens-proever/afholdelse/tilladte-hjaelpemidler/definitioner-og-uddybninger, at den liste, som Heidi Mcguire vedlagde den 24/3, ikke er et hjælpemiddel, der må anvendes ved prøven.

De hjælpemidler, eleverne har til rådighed, er ordbøger og ”rene”, grammatiske opslagsværker, hvor man fx kan slå op efter ordklasse.

I den daglige undervisning kan man naturligvis arbejde med mere omfattende grammatiske oversigter, huskelister i forhold til grammatik og genrer, lister over gode faste vendinger eller drilske udtryk osv. Men ved prøven er hjælpemidlerne mere begrænsede. I praksis kan det således være nødvendigt, at man laver et print af de tilladte sider fra den grammatik, eleverne i årenes løb har arbejdet med.

Det fremgår således af definitionen af hjælpemidler at:

"Grammatiske oversigter må indeholde oversigter over grammatiske fænomener, eksempler på disse og forklaringer på deres anvendelse. De må endvidere indeholde lister af ord og ordklasser, for eksempel uregelmæssige udsagnsord, konjunktioner, tillægsord, sammentrækninger og ord, som ligner hinanden på dansk og fremmedsproget, men som har forskellig betydning, og ord, som udtales ens, men staves forskelligt.

Grammatiske oversigter kan være forlagsudgivet eller lærer-/elevproduceret. Der må ikke forekomme længere sammenhængende tekststykker på fremmedsproget, og de må ikke have form af en øvebog, for eksempel med “stiløvelser”, som eleven har udfyldt og fået rettet af læreren. Det er heller ikke tilladt for eleven at anvende ordbøger, som indeholder længere sammenhængende tekststykker i form af for eksempel leksikonoplysninger."

Mvh Lene Laursen

Læringskonsulent i sprog

Ikke overraskende afføder svaret en problematisering af, hvilke grammatikker og oversigter der må benyttes ved den skriftlige prøve. Der spørges om, hvad der forstås ved begrebet ”ren grammatik”, og ministeriet opfordres til at udsende enten deres bud på en grammatik eller til at udsende en liste med titler på ”lovlige” grammatikker.

At der er tale om en penibel problematik, kan der ikke herske tvivl om, og således kan et enkelt eksempel på et eventuelt hjælpemiddel til eleverne blive årsag til ”die unendliche Geschichte”.

Vi må håbe, at eleverne klarer sig igennem den kommende prøvetermin uden større problemer.