
Tysklærerforeningen for grundskolen
Blog
Giv os i dag de daglige chunks og fri os fra grammatikken
Hvad er chunks – og hvad kan de bruges til? Og hvorfor er de vigtigere i begynderundervisningen end den ”gammeldags” ord- og grammatikindlæring?
I 1981 kunne mine elever efter den første tysktime præsentere sig således:
Ich heiße Marianne.
Ich bin 13 Jahre alt.
Ich wohne auf Mols/ Ich wohne in Knebel.
Ich komme aus Dänemark.
I den efterfølgende time blev der tilføjet:
Meine Telefonnummer ist (sagt med enkelttal) 86 36 58 08.
Hertil kom, at de kendte Tysklands grænser og kendte nogle delstater og enkelte af de større byer.
I tredje time kunne de interviewe hinanden:
Wie heißt du?
Wie alt bist du?
Wo wohnst du?
Woher kommst du?
Wie ist deine Telefonnummer?
De kendte flere fakta og et par tyske sanglege.
De trænede parvis, gik rundt og førte notater på ark – lavede rundkredsinterview og meget andet, uden at cooperative learning og begrebet chunks var opfundet.
Materialet blev senere til begyndermaterialet ”Es geht los” fra Forlaget Mols. I materialet blev der løbende trænet med autentiske lyttetekster, hvor eleverne skulle lytte sig frem til, hvorfra i Tyskland Petra Lutz, Ingo Wolf og mange flere kom – og hvad de kunne fortælle om sig slev og andre.
Ikke et ord om verbernes bøjning i 1. 2 og 3. person ental.
I den tilhørende lærervejledning fortaltes om, hvad og hvordan der kunne forberedes, og om hvad der indlærtes – det hedder i dag mål for indlæring.
For en ordens skyld skal det pointeres, at materialet for længst er udgået og derfor ikke længere kan købes.
I dag lyder det fra begynderundervisningens første lektion:
Alina: Hallo, ich heiße Alina.
Oscar: Hi, mein Name ist Oscar.
Finja: Ich bin Finja.
David: Mein Name ist David.
Alina: Wir gehen in die Klasse 5 C.
Oscar: Wir sind 20 Schüler.
David: Die Klasse 5 C ist toll!
Alina: Die Schule auch.
Oscar: Meistens!
Finja: Gleich beginnt die Stunde.
Alle: Tschüs!
Også dette materiale bygger på autenticitet – og til forskel fra i 1981 bekræftes indholdet via videoklip, hvor børnene fra dialogen optræder live.
Dette materiale ”Ja, Deutsch macht Spaß!” eksisterer i høj grad, idet det i 2014 blev udgivet af Sprogforlaget.
Endelig kan det være, at eleverne efter de første undervisningslektioner kaster sig ud i bevægelsessangen ”Deutsch ist Klasse!” Tekst og melodi findes på www.tysklaerer.dk
Hvad er så chunks?
Chunks er talevendinger, der understøtter forståelsen, altså udtryk der ikke består af enkeltord, men af sammensatte udtryk eller kortere sætninger, der forenkler et udtryk. Der er tale om en sproglig enhed, der kan betragtes som ”forståelsesøer”, der kan bygges videre på.
Der skal ikke herske tvivl om, at chunks frem for alt er vigtige og rigtige i begynderundervisningen. Erfaringen viser, at især begyndere tilegner sig vendinger og dermed udbygger deres ordforråd forholdsvis uden besvær, når de gentages og fæstner sig i hukommelsen.
Hertil kommer den motivation, arbejdet med chunks giver anledning til. Når eleverne efter timen udtrykker „Ja, men tysk er da ikke svært!“, „tysk er sjovt“ etc. ja, så er motivationen for indlæring også større. Der arbejdes ubevidst med intonation og sprogrytme, hvilket fremmer indlæringen.
Det ville kræve større indsats, og jeg vil vove at påstå større hjerneanstrengelse, hvis eleverne skulle til at tilegne sig forståelse af ord, ords opbygning og deres regelsammenhæng., som det i sin tid var tilfældet i eksempelvis lærebogsmaterialet ”Wir fangen an” fra 70’erne eller det audiovisuelle ”Auf Deutsch, bitte”, der byggede på billeders genkendelighed. Det var dengang, ”Vater raucht Pfeife” og ”Mutter kauft Saft” hørte til de første gloser.
Naturligvis skal eleverne også lære grammatik og have forståelse derfor, men det giver først mening senere at give dem forståelse for sprogets regler. Grammatiske regler hører først hjemme som sidste led i den sproglige tilegnelsesproces.
Det er vigtigt, at eleverne oplever, at sproget benyttes som kommunikationsmiddel, og at der er en mening med at bruge sproget. Det er langt vigtigere end at kunne demonstrere, at man kan sige sætninger i nutid korrekt. Elevernes opmærksomhed skal rettes mod den sproglige formulering, der kræves netop i den situation, hvor det aktuelle kommunikative behov er til stede.
Kort kan det vel om brug og dermed indlæring af chunks siges: hvad hjertet er fyldt af, løber munden over med, og der er dermed sat gang i begynderelevens tilegnelse af tysk. Sagt på en anden måde: godt begyndt er halvt fuldendt – og det er vel det, der skal til, hvis vi skal have flere glade og motiverede tyskelever – og dermed elever, der på sigt tilegner sig sprog og et bedre standpunkt.
Googler du ”Chunks til tysk”, dukker der ikke mindre end 37.800 resultater op. Der er af gode grunde ikke kun opgaveforslag imellem, men en scanning af mulighederne giver blod på tanden til det videre arbejde med chunks.
God fornøjelse.