Tyskbloggen

Blog

Indtryk fra Skolemessen 2018 - set gennem mine TYSK-briller.

Skolemessen - en spændende mulighed for tysk. Her møder du dit tysk-faglige netværk og får spændende ideer til din undervisning. Mød også din faglige forening på Skolemessen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mød også din faglige forening på Skolemessen. Det er jo helt oplagt. - det skal Tysklærerforeningen for Grundskolen helt klart arbejde videre med for næste års Skolemesse

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Tidligere formand Flemming Nygaard, som rigtig mange tysklærere kender, kunne findes på Skolemessen onsdag sammen med Adeline fra Grenz Genial. Adeline var på Skolemessen begge dage. Jeg var der torsdag i min fine TLFG T-shirt 😊

Billede 2

Indtryk fra Skolemessen set gennem mine TYSK-briller.

Jeg havde en rigtig fin tysk-dag, hvor jeg både fik snakket og hørt en masse tysk, mødte tysk-kollegaer og netværk (både kendte og nye) indenfor tysk.

Tænkte, jeg kunne finde ’Tyskfolket’ i forbindelse med det gratis kursus med Jacob Chammon fra Berlin og Alinea - og ganske rigtigt. Kom forbi Grænseforeningen på vejen og lokkede et par unge elev-ambassadører med - medbringende deres muleposer. 28 var mødt op, og Jacob gjorde det som sædvanligt rigtigt godt. Her mødte jeg den glæde og entusiasme, jeg igen og igen finder i interessefællesskabet for tysk. Vi er i virkeligheden alle en spændende, engageret, rigtig festlig og også hårdtarbejdende faggruppe - og langt fra de stereotyper, som andre gerne vil gøre os til 😊

Jeg talte med Tine Fris om hendes bog Icebreaker– ein spielerischer Ansatz zur Gruppendynamik - og fik hendes tyske udgave mod at love at reklamere for den i foreningens næste nyhedsbrev. Den skal jeg have set nærmere på.

Snakkede med flere forlag med tyskmaterialer og hyggesnakkede med Goethe Instituttet, Folkeskolen.dk og Ministeriet. Bogmessen er stedet, hvor jeg også møder en masse af mine kontakter fra forskellige netværk.

Optimisme for tysk

Sidst på dagen fandt jeg en stol og slog mig ned hos forlaget åløkke a/s. Her fortalte Bertil, at der havde været rigtigt mange lærere med interesse for tysk standen (- hvilke flere andre forlag også havde sagt til mig)  - men også, at han for første gang siden reformen havde oplevet, at der nu igen var en optimisme og tro på, at lærerne fremover igen får lov til at være faglige kompetent – så det var jo rigtigt dejligt at høre😊

Det var virkeligt sjovt at gå rundt i min TLFG T-shirt. Folk fra ’Tysk-stande’ blev glade. Fra de andre stande fik jeg mange skæve grin, og de var ikke så emsige for at få fat i mig – og når jeg så alligevel henvendte mig, så blev jeg mødt med både forbløffelse - men også stor imødekommenhed og velvilje. Håber det kan være med til at rykke ved de fordomme der tydeligvis stadig eksisterer omkring tysklærere.

Billede 3

For tænk nu hvis - eller når....

  • vi kommer derhen, at elever bruger/inddrage tyskfagets kerneområder i amarbejdet med andre fag og områder – måske også i samarbejde med andre elever
  • vi kommer derhen, at eleverne skaber små tyske historier og universer, hvor de med deres teknologiforståelse bygger og 3-D printe deres små figurer, programmerer deres historier i Scratch? Eller når 4. klasse efter næste års massive teknologitilbud fra CFU og DR - micro:bits i deres glæde over tysk går rundt med små lysende skilte, hvor det blinker med ’Deutsch macht Spass.
  • www.dr.dk/om-dr/nyheder/video-dr-og-industriens-fond-vil-loefte-65000-boerns-digitale-kompetencer
  • vi kommer derhen, hvor drama og kropssprog bliver langt mere integreret i sprogindlæringen og i højere grad også bliver forstået som den bevægelse, der højner faget.
  • vi kommer derhen, hvor eleverne kommunikerer på tysk med andre elever om at designe modeller.

Alt kan ske - tankerne flyver, når man møder de mange indtryk. Wer weiss😊

Jeg vil stærk anbefale mine tyskfaglige kollegaer i hele landet at deltage i Skolemessen næste år, hvis de på nogen måde kan komme afsted.

Powered by Labrador CMS