Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

Street Art i Berlin

Tysklærerforeningen for Grundskolen besøgte i begyndelsen af september 2017 Berlin på en praktisk pædagogisk udviklingsrejse. Et af højdepunkterne var mødet med forfatteren Sissel-Jo Gazan, der har boet i Berlin i en længere årrække, og blandt andet er forfatter til bogen ”Vi elsker Berlin”. Hun var gruppens guide lørdag den 9. september og åbnede vores øjne for Street Art på en alternativ vandretur gennem Berlin Mitte. Det blev en fantastisk oplevelse. I indlægget her beskrives oplevelsen med Sissel-Jo Gazan, og begrebet Street Art kommenteres. Endvidere gives der link til uddybning af emnet samt et konkret eksempel på oplæg til billedanalyse med 8. – 9. klasse (vedhæftet).

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

#Fil 1

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Sissel-Jo Gazan

Politiken søndag havde den 17.09.2017 i tillægget Kultur (side 17 ff) et interview med forfatteren Sissel-Jo Gazan, der den 5. oktober er bogaktuel med bogen ”Blækhat”. Den udspilles henholdsvis i Aarhus og i Berlin, og Street Art spiller en ikke uvæsentlig rolle.

I Politikens interview omtales Street Art således:

”Bag Alexanderplatz har byens Street Artists nogle af deres yndlingslærreder. Hun stopper i Dircksenstrasse og peger højt op på muren ved højbanen, hvor tre af den franske gadekunstner Sobrs sorthvide mennesker danser i en regn af konfetti. ’It’s time to dance,’ står der.

”Han laver kun det, og jeg bliver glad, hver gang jeg ser det”, siger hun.

”Byens hemmelige sprog”, kalder hun gadekunsten. Og en ny måde at være politisk på i en uoverskuelig verden. ”Man går ikke på barrikaderne sammen længere, som mine forældre gjorde, men planter sin kommentar på en mur et sted om natten. Jeg synes, det er generøst, at de giver deres værker til byen. Jeg forestiller mig, at de er kommet i nattens mulm og mørke og måske har haft hjertebanken. Og det gør det nærmest stærkere end det, der kan ske mellem én selv og et værk på et museum.”

#Fil 2

Nogen har også smækket en stencil op af Frida Kahlo.

”Den gad jeg virkelig godt stjæle”, mumler Sissel-Jo Gazan.

Vi går videre til en baggård i Rosenhöfe på jagt efter ’Little Lucy’, der er en af hendes favoritter. Det er den spanske Street Artist El Bochos tegneseriefigur med den store pagefrisure, der altid mishandler sin kat på nye måder. I et af værkerne har Little Lucy klynget katten op på et döner spyd og skærer skiver af den.

#Fil 3

”De er sjove, og man kan finde dem overalt. Jeg ved, du vil tænke på mig, når du står i en anden storby og får øje på Little Lucy. Den der følelse af arhhh… ligesom når man fandt rav på stranden”.”

Tysklærerforeningens deltagere vil nikke genkendende til ovenstående. Det var stort set, hvad vi også oplevede på en del af den guidede tur med Sissel-Jo.

Street Art

Undervejs med gruppen af tysklærere uddybede Sissel-Jo, at Street Art adskiller sig fra normal graffiti ved at være kunst udført på gaden i det offentlige rum. Ofte der, hvor kunstneren, forberedt hjemmefra, hurtigt kan komme af med sit produkt på et sted, hvor det spiller sammen med omgivelserne.

Vandring i Dircksenstrasse

Skulle nogle af jer have lyst til at gå med på en vandring i Dircksenstrasse, kan det ske her (på engelsk ganske vist): http://awesomeberlin.net/attractions/street-art-walk-along-dirkenstrasse/mitte

Sobrs og El Bochos

Sissel-Jo nævner i interviewet den franske kunstner Sobrs. Googler man ”Sobrs street art” dukker der et væld af illustrationer op, der kan give anledning til nærmere analyse.

Det samme gælder for El Bochos street art. Her er hjemmesiden http://www.streetartbln.com/street-artist-el-bocho/ ideel. Kattemishandling bliver bekræftet. På  hjemmesiden http://www.streetartbln.com/street-artist-el-bocho/ udbygges mishandlingen samtidig med, at illustrationsudbuddet udbygges.

Informationer om Street Art

Yderlige informationer om Street Art kan findes her:

https://de.wikipedia.org/wiki/Streetart

http://www.n-tv.de/leute/Graffiti-und-Co-Streetart-in-Deutschland-article11475051.html

https://www.urlaubsguru.de/reisemagazin/streetart-in-deutschland/

http://www.rp-online.de/kultur/kunst/so-schoen-ist-streetart-in-deutschland-bid-1.2920124

Billedanalyse

Det vil være helt oplagt sammen med elever at gennemarbejde et udbud af Street Art illustrationer.

Illustrationer fra hjemmesiderne ovenfor kan benyttes.

Jeg har selv med en 9. klasse, der har arbejdet i par eller mindre grupper med illustrationerne, benyttet mig af den forenklede billedanalysemodel, der kan downloades nedenfor.

#Fil 4