Blog

Alt for meget skærm allevegne

For meget skærmkiggeri gør børnene fortræd både fysisk og mentalt

Offentliggjort Sidst opdateret

Vi har endnu ikke levet med børnenes mobiltelefoner og skolecomputerne i tyve år, men allerede nu ser vi en række foruroligende effekter af det umådeholdne skærmeri tage form. Først gradvist går det op for os, hvad der er ved at ske, og de seriøse diskussioner om nødvendige modforholdsregler er knap nok begyndt. Alt tyder på, at den opvoksende generation kommer til at kæmpe med nogle problemer, vi ikke har set komme.

Niels Chr. Sauer

"Niels Chr. Sauer har gennem en årrække sat sine fodaftryk i skoledebatten. Med stærkt engagement, praktisk indsigt og en skarp pen har Sauer gang på gang taget luften ud af modeluner, slagsordspædagogik og unødige tiltag, der truer læreren som professionel og skolen som institutionen i midten af samfundet." Stefan Hermann, rektor, professionshøjskolen Metropol Niels Chr. Sauer er skoledebattør og tidligere lærer.

Tag fx den her lille historie: Dobbelt så mange børn som for blot fem år siden udvikler i dag svær nærsynethed inden 10-11 års alderen, fortæller eksperterne. De mener, det skyldes en voldsom vækst i det, de kalder ’nærarbejde’ – altså den samlede mængde tid, hvor barnet rent fysisk fokuserer på noget, der er indenfor en armslængdes afstand. ”Udover at det for børn kan være irriterende at have briller på når man leger, så kan nærsynethed i en tidlig alder øge risikoen for alvorlige synshandicap som grøn stær, nethindeløsning og sygdom i øjets gule plet. Særligt hvis det ikke bliver opdaget i tide”, siger Flemming Møller, overlæge og forskningsleder på Vejle Sygehus, Øjenafdelingen og forklarer, at man betragter svær nærsynethed som mere end -6. Det er en udvikling, som kan bekæmpes ved ganske enkelt at sætte barnet i situationer, hvor det løfter blikket og ser sig om. Allerbedst udenfor i sollys.

Man kan mene, at denne historie er en bagatel. Men den føjer sig til den lange række af uforudsete, uønskede udviklinger, der følger med den buldrende digitalisering. Det her er vores ansvar. Det drejer sig ikke alene om børnenes personlige og faglige udvikling, men også om deres helbred. De tager simpelthen skade af de mange timers ophold i de små, separate celler, både fysisk og mentalt. Skærmeriet skal begrænses, og børnene skal ud af deres indelukker og se hinanden, se verden og opleve den sammen.

https://www.dr.dk/nyheder/seneste/optiker-jeg-finder-dobbelt-saa-mange-naersynede-boern-som-jeg-gjorde-fem-aar-siden?