Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

Oplagt nytårsgave – Kærlighed og DDR

Jeg fik i julegave Tove Fleischers bog ”Kærlighed i kommunismens tid – Et dansk liv i DDR”. Bogen giver en forrygende skildring af livet i det, der var: DDR i årene fra 1949 – 1990 og giver samtidig et indblik i hverdagslivet for en dansk pige, der af mange gode grunde vælger at bosætte sig i landet i en årrække. Bogen får i blogindlægget min varmeste anbefaling.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

#Fil 1

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Forelskelse og kærlighed kan føre vidt. Det gjorde det for 18 årige Tove Fleischer, der i 1975 var på en studieophold i Tjekkoslovakiet – her traf hun østtyskeren Holm og studiemæssigt- og socialt samvær førte dem sammen.

I 1977 fik Tove Fleischer et tre måneders studieophold i Leipzig og opsøgte her Holm igen. Leipzig var en død by, særligt i weekenderne. Gensynet kom der en graviditet ud af, og efter at være vendt tilbage til Danmark besluttede hun sig for at søge opholdstilladelse i DDR for her at kunne danne familie med sin elskede bag jerntæppet i det kommunistiske arbejder- og bondeparadis.

Alt kan synes banalt, men bag kærlighedsforholdet gemmer der sig i bogen ”Kærlighed i kommunismens tid – et dansk liv i DDR” en fantastisk skildring af forholdene i DDR, som de var i årene frem til murens fald 9. november 1989.

Tove Fleischer skriver meget inciterende og på alle måder levende om hverdagen under kommunismens åg, hvor alle i socialismens navn skal være lige, men med den kendsgerning, at nogle er mere lige end andre. Det kan være svært at leve med, når man er opvokset med danske traditioner og i øvrigt har et til tider heftigt temperament. Det opleves intenst især i mødet med de sociale myndigheder, skole- og sygehusvæsenet. Tover F får yderligere to børn i DDR-tiden, hvorfor vi også får et indblik i skolens hverdag.

Hverdagslivet skildres i en form, hvor den, der har oplevet det, kommer tæt på lugten af Trabanternes totaktsmotorer og den kradse lugt af tørv, der var datidens brændsel. Man kommer tæt på boligforholdene, og hvis man ikke vidste, at det var rigtigt, ville man tro, at det var løgn. Med lokum i gården eller i bedste fald et frossent ditto i vintermånederne i de forfaldne boligblokkes øverste etager.

Grænsekontrollen ved Friedrichstraße i Berlin – overgangen mellem vest og øst genopleves i en form, som var man der igen med endeløse labyrinter og kontrol, inden man slippes igennem til den socialistiske hverdag med varemangel, lange køer foran levnedsmiddelforretningerne og billige kulturelle tilbud.

Tove Fleischer får det hele med – også for den, der ikke har oplevet det.

For mig at se må bogen være et must for enhver tysk- eller historielærer – eller for den sags skyld enhver, der ønsker at få en oplevelse og et indtryk af, hvordan Deutsche Demokratische Republik var i årene fra 1949 til 1990.,

Skal der bare lidt malurt i bægeret, gælder det forlagets manglende linjekorrektur, og at kapitel 14 og 15 er byttet om, men det vedrører jo ikke som sådan det medrivende indhold og kan rettes i 2. oplag.

Læs bogen før din kollega!

Tove Fleischer: ”Kærlighed i kommunismens tid – Et dansk liv i DDR”, Forlaget Vandkunsten, 1. oplag. 300 sider, hæftet, 299 kr. ISBN 978-87-7695-