Blog

Tekniknørd – køn eller opvækst?

Hvilke interesser – vi vokser op og får – har afsæt i vores opvækst og påvirkning ikke mindst i skolen.

Publiceret

Jeg kan blive virkelig overrasket på YouTube og også komme til at reflektere over indholdet i relation til den daglige skolevirkelighed. Senest en kanal, som sender både reportager og timelange livestreams om fotografi, kameraudstyr og fototeknik. Værterne er begge ansat i den samme fotobutik i London, som er specialiseret i både de seneste nye og ældre ”vintage” produkter – Grays of Westminster.

Begge værter er selvfølgelig godt inde i tingene men til den kvindelige vært knytter der sig en helt særlig historie.

Hun hedder Rebecca Danese i det daglige kaldet Becky. og som barn fik hun lov til – efter skoletid – at komme i butikken, hvor hendes mor arbejdede. Becky viste hurtigt interesse for både kameraer og fotografering, hvilket indehaveren af Gray of Westminster bemærkede og udfordrede hende med daglige opgaver – ofte tekniske spørgsmål. Den videbegærlige Becky tjekkede det hele ud og fandt svar i brochurer, bøger og på nettet.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

Med årene tilegnede hun sig et dybt og unikt kendskab til både produkter og de tekniske specifikationer. Da hun selv var stor nok, blev hun ansat i butikken, hvor hendes viden kom i anvendelse både i det daglige salgsarbejde i forhold til kunderne men også som vært, da Gray of Westminster oprettede deres egen YouTube-kanal.

Hvilke interesser – vi vokser op og får – har afsæt i vores opvækst og påvirkning ikke mindst i skolen – og der er ikke noget belæg for, at drenge skulle være født til at være mere teknik-fikserede og større teknik-nørder end piger.

Før sommerferien var jeg igennem en større øjenoperation (alt er gået fint – tak) og i efterårsferien havde jeg et tjek på hospitalet. ”Hvordan er det i øvrigt at undervise i folkeskolen – er der meget larm og uro – man hører jo så meget?” spurgte den kvindelige overlæge interesseret. Selvfølge er der inklusionsudfordringer, som ikke er adresseret med de rette resurser men på en god dag kan især matematik virke befordrende for både ro og fordybelse. Den særlige tænkning som præger matematikfaget – logik, strukturer og systematisering – kan være med til at skabe ro ikke bare i klasselokalet men også i det enkelte barns sind.

Netop logik, strukturer og systematisering er grundelementer i lægevidenskaben – derfor er en høj karakter i matematik en del af adgangsbilletten til lægestudiet. I gamle dage var det mest mænd, som blev læger – kvinder blev sygeplejersker – i dag er kvinderne i overtal i de fleste private lægepraksisser og på mange hospitalsafdelinger.

Udover at nørde kameraer og fototeknik, så har Becky en særlig passion for makrofotografering af især blomster, så når hun og hendes kollega – Konstantin Kochkin – er ude og fotografere sammen, finder man hende ofte fordybet med specialiserede objektiver i blomsternes særlige og ofte smukke univers. Link til en video nedenfor.

Fotografiet øverst i dette blogindlæg stammer fra en tur, hvor min kæreste og jeg tog på cykel ud og besøgte ”Lille Vesterbro” – et afsides og stille område bag Fisketorvet i København. I forbindelse med en skolerenovering på den vesterbroskole, hvor jeg tidligere har arbejdet, holdt vi dengang til i nogle barrakker her. Området huser nu en del ungdomsboliger, græsrodsspisesteder, en Steinerskole og altså barakkerne som bruges af Københavns kommune i forbindelse med midlertidige skolegenhusninger.

I bedste Rebecca Danese stil har jeg med mit kamera fanget et par påskeliljer netop her og tilført billedet lidt grafisk kolorit.

Om min kæreste også fotograferer blomster? Aldrig men på en god dag kan hun godt finde på at rette linsen mod mig …

Hvad er dine erfaringer, tanker og overvejelser – gør vi forskel på kønnene i skolen?

Har du problemer med at åbne linket til videoen nedenfor kan du finde den på YouTube under denne titel: ”Can the Nikon 70-180mm replace your Macro lens? 105mm f/2.8 MC + 50mm f/2.8 MC + AF 70-180mm MICRO!” Grays of Westminster.