Jan Thranes tegneblog

Blog

Lektiecaféer – derfor skal de være obligatoriske

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis flertallet stadig fastholder det, skal der efter et folketingsvalg indføres tvungne lektiecafeer for alle elever i alle danske folkeskoler. Hver enkelt elev skal have støtte og hjælp til sine lektier i det omfang og på netop den måde eleven måtte have behov. Hver enkelt af de elever, der ikke har lyst til eller behov for lektiehjælp, skal i stedet have faglige udfordringer som matcher den enkelte.

Det betyder reelt en mandsopdækning, så der er en fagligt specialiseret lærer til rådighed for hver enkelt elev i det tidsinterval lektiecafeen forløber. Skal det give mening svarer det til 2-4 elever per 1 faglærer. Selvom man indretter det således, at lektiecafeen er fagopdelt fx med faglærere i dansk i lokale 1-4, faglærere i matematik i lokale 5-8, faglærere i engelsk i lokale 9-12 ect., så ville det ikke kunne hænge sammen. Der er ikke faglærere nok til at kunne give individuel hjælp og/eller udfordring til alle elever. Også selv om man udover lærerne inddrager alt andet personale på skolen – pædagoger, ledere, kontorpersonale, pedeller – så vil man ikke tilnærmelsesvis kunne stille kvalificeret lektiehjælp og/eller faglig udfordring til rådighed for alle individuelle elever.

Det ved børne- og undervisningsminister Christine Antorini udmærket godt.

Jan Thranes tegneblog

Med afsæt i omtrent en menneskealder som bladtegner og sideløbende underviser på både kunstskoler, seminarier, erhvervsskoler og i folkeskolen, sætter Jan Thrane i denne blog sin skarpe og kærlige pen på folkeskoleområdet. Jan Thrane er uddannet folkeskolelærer med blandt andet matematik som linjefag.

For nogle år siden lavede Bruce Springsteen et album og en sang med titlen, ”Magic”. En surrealistisk sang som jeg først forstod meningen med, da jeg hørte ham introducere den nedenfor med en stærk reference til George Bush administrationen og krigsførelsen i Irak. Den er et meget godt billede på også den måde, hvorpå ikke mindst Christine Antorini for tiden fører skoledebat og skolepolitik …

http://www.youtube.com/watch?v=0dSvrZiX2Z0