Blog

Har I styr på springsikkerheden på jeres skole?

Er der helt styr på, hvilke spring der må laves i folkeskolen – og hvordan er det lige, at vi tager imod en forlæns rulle, en salto eller et strakt overslag?

Publiceret

For lidt over to uger siden havde vores skole booket en instruktør fra DGI, som gennemførte et tre timer langt springsikkerhedskursus for alle idrætslærerne på skolen. For en del af lærerne er det ved at være noget tid siden, at sikkerhedskurset blev gennemgået under uddannelse på lærerseminariet. Derfor var det essentielt at få modtagninger samt en gennemgang af regler genopfrisket. Praktisk foregik det ved, at 10 elever fra 9. klasse agerede “kaniner” i øvelserne.

Som idrætslærere kan vi med tiden blive ramt af tvivl indenfor spring og sikkerhed, og det har til tider betydet, at det har afholdt flere af os fra at undervise i de lidt mere krævende/svære spring. Usikkerheden kan bestå i det vanskelige ved helt at afkode den korrekte modtagning eller beskrivelse af samme. Det taktile i at stå med det i praksis gjorde for mig usikkerheden mindre i forhold til at tænke elementer af spring ind i min undervisning i større grad end nu.


Folkeskolens idrætsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens idrætsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Fire centrale spørgsmål & svar:

Dansk Skoleidræt har samlet en række nyttige spørgsmål og svar, som tager udgangspunkt i sundhedsstyrelsens anbefalede retningslinjer for basis-kompetenceniveau:

Må eleverne bruge minitrampolin i undervisningen?

- Ja. Men kun til spring uden rotation omkring den horisontale akse, eller hvis den benyttes uden tilløb. Læs mere om trampolin her.


Må eleverne lave salto?

- Ja. Men maks én rotation, og landingsfladen skal som minimum flugte med afsætsredskabets højeste kant. Bemærk, at hvis det er med afsæt fra minitrampolin, må det kun ske uden forudgående tilløb.


Skal man have et kursus som lærer for at tage imod salto?

- Det anbefales, at man har basiskompetenceniveau svarende til linjefagsuddannelsen i idræt. Læs mere om basiskompetenceniveau her.


Må eleverne lave salto på airtrack?

- Ja. Men landingsfladen skal være lige så høj som airtracken. Dog ikke mere end én rotation.


For mig personligt var det rigtig godt at få genopfrisket de forskellige modtagninger og opstillinger til indholdsområdet redskabsaktiviteter. Jeg kan mærke, at jeg får en større grad af fokus på opstillinger og modtagninger end tidligere efter kurset, og jeg forventer også at få sat ekstra fokus på modtagning eleverne imellem.