Blog

Sidste skoledag: Kampen over dem alle

På sidste skoledag ændrer nogle traditioner sig år efter år. Skal eleverne spise morgenmad sammen, hvad er programmet, karameller eller ej med videre. Samtidig får andre ting lov at bestå fra sted til sted. Hos os er fodboldkampen lærere og elever imellem essentiel.

Publiceret Senest opdateret

Efter endt skolegang skal den sidste dag være festlig, og på mange skoler rundt i landet afholder man det på vidt forskellig vis. Traditionelt er der karamelkast, udklædning, morgenmad, gaver til lærere, elevrevy og lignende.

På min skole har vi også en del ting, vi gør. Rammen kan ændre sig fra år til år, men det er hvert år sikkert, at fodboldkampen mellem lærerne og eleverne er et must.

Både eleverne, der skal deltage, samt dem der kigger på, glæder sig hvert år til mødet med de voksne.

Folkeskolens idrætsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens idrætsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Fodboldkampens store betydning

Denne begivenhed kan noget særligt, og hos os ville det være som at fjerne “90-års fødselsdagen” fra sendefladen på DR en nytårsaften, hvis ikke fodboldkampen over dem alle blev gennemført.

Det særlige ved kampen er, at alle skolens elever får lov at kigge på. Det giver et særligt fokus for de afsluttende elever, der som helte bliver modtaget at et talstærkt publikum på over 500. Eleverne står sammen denne dag. Kampen er imod lærerne, som gennem ti års skolegang har siddet med taktstokken og al råderet i alle sammenhænge, men nu mødes med eleverne i åben duel.

Som regel er dommeren på elevernes side, og der bliver gerne leveret et par gratis straffespark, så resultatet kan sikres. Eleverne på sidelinjen frydes over rammen, der udelukkende tilgodeser børnene og de unge på denne dag, og det er sjovt, at lærernes “magt” er væk.

Afslutning i idrættens tegn

Eleverne får gennem aktiviteten et fællesskab, der gør, at de smelter sammen til en enhed. Samhørigheden er total, og glæden ved at gå ned og se en fodboldkamp er for de fleste stor.

Verdens største sport leverer en ramme, alle kender, og gennem legen og kampen mødes børn og voksne i et sidste teaterstykke, hvor afslutningen gerne skulle ende med en sejr til eleverne.

Stoltheden hos flere særligt mandlige lærere, kan dog ind imellem udfordre dette, men kappestriden sætter skolen ind i en fysisk ramme, hvor vi gennem leg og bevægelse slutter af i idrættens tegn på smukkeste vis.

Kampen over dem alle er med til at føre unge mennesker ind i de voksnes rækker, hvor de om lidt begynder deres rejse. Gennem kampen får de mulighed for at være på lige fod med skolens voksne, der gennem aktiviteten åbner døren til en verden, der lige om hjørnet rummer frie valg omkring mange aspekter i livet.