Blog

Hvor lang tid giver du dine elever til at spise madpakken?

Gårdvagter, ekstra møder og den daglige frokostpause for lærerne kolliderer ofte med indskolingselevernes tid til at få spist deres madpakke.

Publiceret Senest opdateret

Hvor lang tid giver I eleverne på jeres skole til at få spist madpakken?

Til og med 5. klasse skal eleverne ud i pauserne på vores skole. Klassen bliver låst af, og eleverne må ikke opholde sig på gangene eller i klasselokalet i pauserne. Det betyder, at hvis en elev ikke er færdig med sin madpakke kan han/hun enten få den med ud i skolegården og stå med den eller simpelthen ikke få spist mere, end tiden tillader.

Madpakken er vigtig for både store og små elever. Udfordringerne kan være mange, for udover at der tygges drøv i forskellige tempi, så kan det hele også forhales af kø i kantinen.

Folkeskolens idrætsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens idrætsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Dermed bliver spisesituationen flere steder ikke helt så hyggelig en stund, som den burde.

Ofte skal eleverne skynde sig, fordi læreren låser af, eller fordi de andre klassekammerater skynder sig ud - og når man ikke med, så kan man være lost i en leg eller uden et hold, når de to fodboldhold er fordelt.

Den vigtige prioritering

Jeg har en oplevelse af, at madpakkespisningen er blevet mere stressende for eleverne end tidligere. Både når jeg ser på vores elever, men også når jeg taler med mine egne børn.

De færreste ønsker at slæbe madpakken med ud, når de 15 minutter er gået, for det er knapt så inspirerende at spise med bolde og sjippetove flyvende og svirpende tæt omkring ørerne.

Det kan være svært at sidde ordentligt udenfor med sin madpakke, hvis man blot er otte/ni år gammel. Så fravælges madpakken ofte, og eleven løber ud sammen med de andre.

I takt med at eleverne bliver ældre og nærmer sig udskolingen er strukturen de færreste steder til, at eleverne får tid nok til sin madpakke. Spisesituationen kan føles hektisk, da eleverne skal nå at 'kaste' maden ned, og dermed falder en del af en vigtig madkultur sammen grundet systemer.

Med øget fokus på sundhed i skolerne er det en vigtig faktor at huske hinanden på, at vi skal prioritere tid til at eleverne kan nyde deres mad i ro og mag - også i udskolingen.