Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

Hele herligheden og de 120 mest almindelige ord

Marianne Iben Hansen har valgt de 120 mest almindelige ord, der ligger lamineret på gulvene i mange danske skoler, til 120 gode rim i bogen ”Hele herligheden”. Det er godt, for når børn skal lære at læse og skrive, er det smart at have styr på disse 120 ord. De udgør jævnt hen 50%a af alle anvendte ord i bøgerne, så man kommer jo langt i læsning og afkodning, hvis man har styr på dem. De er bare vildt abstrakte, det er småord, der binder alle de ”vigtige” ord sammen. Det er ord som ”men”, ”den”, ”eller”, ”ned” og ”under”. Der er ikke megen farve og fest over det. Så tak for rim som: ”Den stærke storm er helt enorm, Den blæser verden ud af form.”

Publiceret Senest opdateret

Hele herligheden og de 120 mest almindelige ord ”Af alle folk i verden er ingen helt som du. Af alle øjeblikke er intet helt som nu.” Det er Marianne Iben Hansens rim til et af de mest almindelige danske ord. Sprogforskere har talt op ud fra en række kriterier, listen er blevet på netop 120 ord, og naturligvis kunne ordene være andre, hvis man havde talt andre tekster. Nogle har lavet andre lister ud fra sproget i danske romaner, ud fra hyppige ord i aviser, ugeblade og fagblade eller ud fra det Frekvensordbogen. Marianne Iben Hansen har valgt de 120 mest almindelige ord, der ligger lamineret på gulvene i mange danske skoler, til 120 gode rim i bogen ”Hele herligheden”.

"Hele herligheden" af Marianne Iben Hansen

Det er godt, for når børn skal lære at læse og skrive, er det smart at have styr på disse 120 ord. De udgør jævnt hen 50%a af alle anvendte ord i bøgerne, så man kommer jo langt i læsning og afkodning, hvis man har styr på dem. De er bare vildt abstrakte, det er småord, der binder alle de ”vigtige” ord sammen. Det er ord som ”men”, ”den”, ”eller”, ”ned” og ”under”. Der er ikke megen farve og fest over det. Så tak for rim som: ”Den stærke storm er helt enorm, den blæser verden ud af form.”

Og ordet ”efter” får følgende rim: ”Efter dagen kommer natten. Efter musen kommer katten. Efter sytten kommer atten. Efter ditten kommer datten.” Ordet ”noget” får farve på denne festlige måde: ”Noget er for meget, og noget er for lidt. Noget er for fesent, og noget er for fedt.” Illustrationerne står Niels Bo Bojesen for, og de er lige så muntre som teksten er. Det er en bog, man kan bruge til at træne de 50 % af sproget, der netop udgøres af denne stribe småord. Det er også en rimbog, man kan læse og tale om, - bare fordi det er gode rim og festlige billeder. Det er fremragende. Det er for børn. Og det også for den voksne oplæser.

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

P.S. De mest almindelige ord? De er lige her: ”af, fordi, kom, os, alle, fra, kommer, over, alt, fri, kun, på, andre, få, kunne, sagde, at, gik, lang, se, blev, glad, lidt, selv, bliver, godt, lige, sidste, bort, ham, lille, sig, da, han, løb, sin, dag, hans, man, sine, de, har, mange, skal, dem, havde, med, skulle, den, have, meget, små, der, hele, men, som, deres, hen, mere, stor, det, hende, mig, store, dig, her, min, så, dog, hjem, mod, tid, du, hun, mon, til, efter, hvad, må, tog, eller, hver, ned, ud, en, hvis, nej, under, end, hvor, noget, var, er, igen, nok, ved, et, ikke, nu, vi, far, ind, når, vil, fik, jeg, og, ville, fin, jer, også, være, for, jo om, været, forbi, kan, op, år.”