Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

Og om lidt er kaffen klar ... tak til Poul Dissing

Publiceret Senest opdateret

Og om lidt er kaffen klar

”Se, hvilken morgenstund! Solen er rød og rund.”

Det er morgensangen af Benny Andersen, der er med i Højskolesangbogen. Man kan ikke synge den uden Poul Dissings markante stemme lyder med et sted i rummet. Teksten er fra ”Svantes viser”, en lille kort roman af Benny Andersen. I romanen præsenterer Benny Andersen den fiktive Svante Svendsen, som han hævder at have mødt i 1946, så lyder det, at han herefter mistede han forbindelsen med Svante, indtil han igen mødte ham i 1971.

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

Svante er ikke et muntert menneske. Han har vel kun en eneste lykkelig dag, og det er den, der beskrives i sangen om kaffen, der snart er klar. I romanen var der 13 digte, det blev til en LP (nemlig! Det var i 1973) med titlen ”Svantes viser”. Poul Dissing blev sangeren, der skulle give stemme til Svante. Det var en markant stemme, der lød. En omdiskuteret stemme, men i årenes løb har Poul Dissing fået sin egen helt store plads i dansk sang og kultur. ”Svantes viser” kom med i ”Kulturkanonen” fra 2006 under ”Populærkultur”.

Poul Dissing døde i denne måned, men hans stemme lever med Svante og de andre sange, han gav sit særlige liv. Svante er et helt særligt menneske, der nok er svensk (han længes altid efter Sverige), men han har den danske folkesjæl inde i sig. Svante er svær at begejstre, han synes alting er bedre på den anden side af sundet, men alligevel bliver han her. Som det hedder i sangen ”Længsel efter Sverige”:

”Her står jeg og stirrer mod Sveriges kyst

og længes mod højere bjerge.

Mit hjerte tripper og basker af lyst

til at ta med den første færge

og glemme alt det onde

i lyse birkelunde

hvor unge drenge ler

men jeg må blive her

for ellers bliver jeg søsyg.” Sådan er det. Man kan have mange ønsker, men når man nu ved, at selv ti minutters færgetur giver søsygeproblemer, så må man jo slå sig til tåls.

Svante er drikfældig, han hader stormagasiner, han ser mistrøstigt på verden, han har et sort sind. Men han har også en (en eneste) lykkelig dag, og på den dag er kaffen klar. Det er det helt nære, der betyder noget: ”Græsset er grønt og vådt,

Bierne har det godt.

Lungerne frådser i luft.

Åh, hvilken snerleduft!

Glæden er ikke det værste man har

og om lidt er kaffen klar.”

Det er her, Svante rammer hverdagen hos de fleste. Livet er ikke alt det fjerne, det fremtidige eller det, man kun kan drømme om. Lykken er lige her og nu og ”Livet er ikke det værste man har og om lidt er kaffen klar.” Benny Andersen og Poul Dissing rejste landet rundt med sange og musik og Svante var med. Nu er Poul Dissing fulgt med Svante, der for længst har sunget sin svanesang.

Tak for sangen og for stemmen. Her er teksten fra ”Svantes Svanesang”:

”Timerne føles så korte,

ingenting varer ved.

Mor jer nu godt, når jeg er borte.

Jeg ønsker jer sange og kærlighed.

Bag mig er misbrugte dage.

Foran mig noget jeg ikke ved.

I, som skal blive tilbage,

jeg ønsker jer sange og kærlighed.

Jeg rejser uden eskorte

og uden bitterhed.

Mor jer nu godt når jeg er borte.

Jeg ønsker jer sange og kærlighed.”

P.S. Poul Dissing blev født I 1938 og døde den 18. juli 2022. Tak for sangen. Og om lidt er kaffen klar.