Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

Forfatterbesøg: Har nogen set en nuttet kat?

Forfatterbesøg er altid inspirerende. Det betyder noget for læsningen, at man kan møde mennesket bag forfatternavnet, der står på forsiden. På Læreruddannelsen i Aalborg fortalte Mette Hegnhøj om sine bøger, om processen, om samarbejdet med tegnere, om inspirationen til sine bøger – og om livet som forfatter i Thy. Mange folkeskoleelever har haft glæde af forfatterbesøg. Det kan være med afsæt i ”En kunstner til kvart pris”, Huskunstner” eller det kan være temauger, hvor forfatter inddrages i læse-og skriveprojekter.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Har nogen set en nuttet kat?

”Den kække Panda”, ”Nina tør alt”, ”En prik og en streg”, ”En nat”, ”Sille og den utætte sky” og ”Elvis og Otto” er bøger, der er målrettet de yngste læsere. De er alle skrevet af Mette Hegnhøj. Hun har også skrevet mange til mellemtrin og enkelt til udskolingen. ”Ella er mit navn vil du købe det”, ”Flora Nattergal”, ”Mandfolk”, ”Møgungen”, ”Ud og stjæle erantis” , ”Mig Mona altid i træsko (røde)” og så er der ”Små frø”.

Det er billeder med tekst, og tekst med billeder. I alle bøger er der en fortsat dialog mellem tekst og verden og mellem tekst og billeder.  Nogle af bøgerne er skrevet med skrivemaskineskrift, bogen om Mona og træskoene er skrevet med udklippede bogstaver, der er poetsne (hullemaskinehuller” i Ella-bogen, hvor der også optræder korstingbroderier. I alle bøgerne er billederne en stor del af teksten. Illustratorerne skriver med teksten og ikke mod teksten. Illustratorerne er Klara Espersen, Josefine Blom, Anna Jacobina Jacobsen, Lars Vegas og mange andre. Alle forskellige, der er arbejdet med blyantsstreger, digitale collager og fotos. De indgår altid i den samlede fortælling.

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

Hovedpersonerne i Mette Hegnhøjs bøger er altid lidt på kanten. Det kan være møgunger, det kan være børn, der er ladt alene af de voksne, det kan være bange, ensomme eller sære børn.

Som læser bliver man nysgerrig på det, der ligger bag. Man bliver også nysgerrig på samspillet mellem tekst og billeder. Og man bliver nysgerrig på selve formen.

Forfatterbesøg er altid inspirerende. Det betyder noget for læsningen, at man kan møde mennesket bag forfatternavnet, der står på forsiden.

På Læreruddannelsen i Aalborg fortalte Mette Hegnhøj om sine bøger, om processen, om samarbejdet med tegnere, om inspirationen til sine bøger – og om livet som forfatter i Thy.

Mange folkeskoleelever har haft glæde af forfatterbesøg. Det kan være med afsæt i ”En kunstner til kvart pris”, Huskunstnere” eller det kan være temauger, hvor forfatter inddrages i læse-og skriveprojekter.

Hvis der er noget, vi har lært i denne online-undervisnings-tid, så er det, at ”rigtige levende mennesker” altid er langt mere inspirerende end selv nok så gode ”skærmansigter”.

Mange forfattere har brug for at møde deres læsere. Læserne har altid brug for at møde ”rigtige2 forfattere.

Mette Hegnhøjs selvbiografiske bog ”Ud og stjæle erantis” er udgivet på Dansklærerforeningen i serien ”Min historie”.

P.S: Og overskriften er jo fra ”Ella er mit navn, vil du købe det?”, og hvis nogen har set (købt) en nuttet kat, så er der dusør, findeløn og mulighed for løsesum. Læs selv med i ”Ella er mit navn, vil du købe det”. Bogen er fra 2014.