Læs mere fra bloggen: Litteratur, lærdom og læreruddannelse
Blog
Novembers oplæsningsbog: Felix og Åmanden
Der er megen magi og monsteruhygge, men det er også fortællingen om at være sig selv og finde sig selv. På et tidspunkt siger Felix: Hvis nogen ser mig, tror de, jeg taler med mig selv. Hertil svarer Sif (der naturligvis er den kloge og selvstændige, hun er jo opkaldt efter Tors hustru Sif): ”Så må du jo prøve at være ligeglad med, hvad andre tænker om dig, sagde hun. Også selv om de synes, at du er dybt mærkelig.”
En oplæsningsbog til fjerde og femte klasse
Kenneth Bøgh Andersen: Felix og Åmanden
Månedens oplæsningsbog kan i november være ”Felix og Åmanden”. Ingen siger jo, at det kun er december, der må have en oplæsningstradition. November er mørk og der er brug for uhyggelige bøger, der kan sprede hygge i klasselokalet
. ”Tre dage til halloween, sagde museumsdamen, hvis navn Felix for længst havde glemt. Hun lod blikket glide hen over de 23 elever fra 6. b, der sad rundtomkring på gulvet. Så tænder vi lys i udskårne græskarhoveder. Men ved I hvorfor gør vi egentlig det?”
Det er Kenneth Bøgh Andersen, der her skriver en gyser og en halloweenhistorie og en fortælling om gamle sagn. Alt er sat i rammen på Nationalmuseet, hvor kælderen åbenbart kan rumme mange skumle oplevelser. Felix er en dreng, der på ingen måder ligger højt på popularitetsbaromenteret. Han bliver dagligt mobbet af Tommy, der er klassens alfahan. Her på Nationalmuseet skal de to og to gå rundt for at arbejde med et post-løb, og selvfølgelig er der ingen, der har tænkt, at de skal være sammmen med Felix. Han teamer op med Sif, der heller ikke er med i klassens inderkreds, og sammen går de ned i kælderen, hvor der er en hemmelig indgang til en endnu mere hemmelig samling af alt muligt sagnhistorisk. Eksempelvis er her en Lindorm.
”Ser… Serpens Vermis, hviske-stavede han sig igennem den snriklede håndskrift på kolbens mærkat. Og nedenunder: Lindorm.
Inde i glasset spjættede ormen pludselig med halen, og Felix blev så forskrækket, at han nær tabte stearinlyset. Med hamrende hjerte stirrede han på det slangeagtige dyr, der igen l fuldkommen ubevægeligt i den ravgule væske. Selvfølgelig gjorde det det. Selvfølgelig havde det ikke rørt på sig. Det måtte være skyggerne og lyset, der havde snydt ham.”
Der er megen magi og monsteruhygge, men det er også fortællingen om at være sig selv og finde sig selv. På et tidspunkt siger Felix: Hvis nogen ser mig, tror de, jeg taler med mig selv. Hertil svarer Sif (der naturligvis er den kloge og selvstændige, hun er jo opkaldt efter Tors hustru Sif): ”Så må du jo prøve at være ligeglad med, hvad andre tænker om dig, sagde hun. Også selv om de synes, at du er dybt mærkelig.”
Rammefortællingen alleryderst er en årlig halloween-konkurrence mellem naboerne på den stille villavej, hvor Felix bor. Hans far vil meget gerne vinde konkurrencen om at være det uhyggeligste hus, og det arbejder han på, alt mens Felix forsvinder ud i Åmandens verden.
Sådan er der mange lag i fortællingen, og alt drives frem af et fortællersprog, hvor humor og rappe replikker holder monsteruhyggen i skak.
Det er en fin oplæsningsbog, hvor kapitlerne er korte og velegnede til en novemberkalender i femte klasse.
P.S. i efterordet står der: ”Åmanden findes. Det troede man i hvert fald engang. Ligesom man også troede, at basilisker, lygtemænd, nisser, lindorme, marer, varulve og alle de andre væsener, der nævnes i denne bog, var virkelige. Naturen var i den grad et sted man skulle passe på.
Åmanden findes. Det troede man i hvert fald engang. Tænk, hvis man havde ret.”
Historien handler om den 12-årige Felix der på ekskursion på Nationalmuseet med sin 6. klasse ender han sammen med klassekammeraten Siff nede i museets kælder, hvor de finder et hemmeligt rum fyldt med alskens ting fra de sagnvæsener, man i Danmark engang troede på. Da Felix støder ind i en reol, falder en lille fløjte ned i hans taske uden han ser det. Da Felix kommer hjem, opdager han fløjten og finder ud af, at han kan hypnotisere folk ved at spille på den – og vækker samtidig Åmanden fra 143 års dvale. Sammen må Felix og Siff prøve at stoppe ham, mens han med hastige skridt kommer nærmere og nærmere. Åmanden vil have sin fløjte tilbage, og så vil han hente 143 af byens borgere, én for hvert år, han ikke har spist et offer.
P.S: ”Snart genopliver YouSee, Gyldendal og Nationalmuseet en del af dansk historie, når startskuddet lyder på et fælles halloween-univers om sagnvæsner målrettet de danske børnefamilier. Universet består bl.a. af serien ’Felix og Åmanden’, der handler om den 12-årige Felix og hans klassekammerat Siff, der på en klasseudflugt til Nationalmuseet ender med at blive hvirvlet ind i et spind af mystik, usynligheds-besværgelser og hypnotiserende fløjter. Serien udkommer op til halloween, og hos YouSee håber man, at den kan samle de danske familier om en højtid, der endnu ikke er skabt en tv-tradition om herhjemme.”
Links: https://digitalt.tv/premierekalender/felix-og-aamanden/
https://www.gyldendal.dk/produkter/felix-og-amanden-9788702378412