Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

Young adult... det er også for voksne

Ida Maria Rendtorff har skrevet flere bøger, der er i genren ”young adult”. De unge voksne. Men det er en genrebetegnelse, der blot bør være vejledende. Bøger, der har unge som hovedpersoner, kan altså med fordel læses af såvel unge voksne som ”voksne-voksne”. Der er mange ungdomsbøger, young adult-bøger, hvor målgruppen er langt bredere end ”unge voksne”. Forfattere som de danske Sarah Engell, Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved kan læses med stor glæde af alle aldersgrupper. Det gælder også de ikke-danske, hvor Patrick Ness, John Green, John Boyne og Adam Silvera er gode navne at gå efter.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Himlen over i morgen

”Studieværten talte om det forestående valg: Der er særligt ét spørgsmål, der optager vælgerne. Gør vi nok for klimaet? Eller rettere…. Gør vi det rigtige? Spurgte hun. Vi skulle have haft den kendte klimaforsker Jenny Berg i studiet sammen med klimaminister Jes Krog Hansen og ordfører for Futurumpartiet Maren Madsen. Men Jenny blev forhindret i sidste øjeblik.”

Citatet er fra ”Himlen over i morgen” af Ida Maria Rendtorff. Ida Maria Rendtorff har skrevet flere bøger, der er i genren ”young adult”. De unge voksne. Men det er en genrebetegnelse, der blot bør være vejledende. Bøger, der har unge som hovedpersoner, kan altså med fordel læses af såvel unge voksne som ”voksne-voksne”. Særligt godt er det, når sproget er godt og gribende, handlingen relevant for alle mennesker, og når der er et godt ”drive” i fortællingen. ”Himlen over i morgen” af Rendtorff er den første bog i en spændende og relevant serie, der kan anbefales alle litteraturlæsere.

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

Det er Gaia, der er hovedpersonen. Hun har veninden Fia, hun har en gruppe venner omkring sig, hun har en mor, der bliver væk, en lillebror Atle, der går i børnehave og en mormor, der bor langt væk i en nordlig provins.

Der er flere handlingstråde at følge. Gaia er ung, gymnasieelev, og hun er ikke havnet det rette sted. Hun vil på kunstskole, og hun vil droppe ud af gymnasiet: ”Hver gang jeg tænkte på det, sitrede det indeni. Nu skulle jeg bare have det sagt. Det perfekte øjeblik til den slags fandtes jo ikke, men i dag havde været tæt på. Hvorfor havde jeg så ævlet løs om alt muligt andet? Jeg droppede jo ikke ud bare for at droppe ud.”

Gaias selvstændighed og hendes vej mod at blive den, der har ”controlleren” over sit eget liv, det er en af de handlingstråde, der følges. En anden er den politiske kamp i Daniaprovinsen. Der skal være valg, og kampen står mellem klimafornægtere og klimaforkæmpere, der har forskellige strategier: ”Nu skete der noget på skærmen. En flok unge med bannere nærmede sig podiet med statsministeren. ’Plant træer sydpå nu’, stod der. Og ’Ud med Bjørk, slut med tørk’. Demonstranterne skrålede i kor: ’Maren leverer varen.’”

En tredje handlingstråd er flygtningekrisen. Der er 70000 flygtninge i en lejr syd for Daniaprovinsen. De mange flygtninge vil gerne ind i Daniaprovinsen, men der er bygget en mur: ”En nyhedsoplæser fortalte om et lynnedslag, som havde resulteret i en bred revne i Muren i den sydlige del af Daniaprovinsen. Noget med en kortslutning i det elektriske trådnet på toppen. Flere hundrede flygtninge mentes i ly af stormen at være trængt ind i Forenede Norden. Der blev klippet til optagelser fra stedet. Kameraet var håndholdt, og det var svært at se, hvad der foregik.”

Midt i klimakrisen, ungdomskrisen og den politiske krise forsvinder Gaias mor, Jenny. Ingen vil gøre en indsats for at finde hende, og sammen med veninden Fia og vennen Boulder, må de selv tage affære. De laver et opslag på Meeting Point:

”MIN MOR ER FORSVUNDET.

Hej. Jeg hedder Gaia og er 17 år. Den 18. maj forsvandt min mor. Hun hedder Jenny Berg og er 41 år.  Har du set hende? Eller hørt noget? Send en PB.”

Handlingen er aktuel. Det er en nær fremtid med klimakrise, flygtningestrøm, overvågning, digitale medier, politiske kampe og kærlighed, venskab og stille aftener omkring et bål i skoven.

Der er mange ungdomsbøger, young adult-bøger, hvor målgruppen er langt bredere end ”unge voksne”. Forfattere som de danske Sarah Engell, Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved kan læses med stor glæde af alle aldersgrupper. Det gælder også de ikke-danske, hvor Patrick Ness, John Green, John Boyne og Adam Silvera er gode navne at gå efter.

Krimigenren har skiftet målgruppe, så det nu er ”alle”, der kan læse krimier med stor glæde. Det må også gælde for ”young adult-genren” eller ”ungdomsbogen”, der ofte kan give læsere i alle aldre et billede af, hvordan livet også kan være, når man er ung. Vi læser jo alle bøger med hovedpersoner, der er forskellige fra os selv. Forskellige i køn, i kultur og i klasse.

Hermed en stor, stor anbefaling af voksenbøger, der markedsføres som ”ungdomsbøger” eller ”young adult”. Det er alt sammen litteratur.

P.S. Der er også helt aktuelle referencer til netop vores tids forsamlingsforbud. Forfatteren kunne ikke vide det, da hun skrev, men meget ligner vores hverdag her og nu: ”Tror du tjeneren anmelder det, hvis man sidder seks sammen ved et bord? Boulder lagde hænderne om sin kop.

Jeg trak på skulderen.”

Den franske filosof, forfatter, dramatiker og samfundskritiker Voltaire (1694-1778) fik en dag besøg af en forfatterspire som medbragte et manuskript. Voltaire læste det, og udbrød derpå: “Kære ven - så skødesløst og tarveligt kan De skrive, når De engang er blevet berømt. Men på nuværende tidspunkt bliver De nødt til at gøre Dem umage.