Blog

Bodil Christensen

Alle rejser og alle tæller med

Det er en tællebog, det er en bog, hvor hvert enkelt menneske tæller. Det er også en bog, hvor man skal og kan læse billederne nøje. Der er gemt et hjerte på mange af illustrationerne, der er skjulte bogstaver i billedet fra storbyen, og der er en oversigt over, hvad alle personerne på billedet af et slægtstræ drømmer om. 

Publiceret Senest opdateret

På første side ser man en sol, der står op over et bølgende hav. Et hav, der er tegnet med bølgende streger, solen er hvid, strålerne lyser gennem skyerne. Det er jordens morgen, og teksten til billedet er ”ingen”. 

Allerede på næste side er der tallet ”1”. Og her er en dreng, han er i klare primærfarver, og han sidder på et værelse, hvor alt andet er tegnet i en blå streg. Drengen sidder med hånden på en globus. Teksten lyder: ”Et menneske. Han drejer på globussen og drømmer om at se alle stederne, som hans finger stopper på. Han tænker på, hvordan det mon er at leve et helt andet sted i verden.” 

Næste side er (ikke overraskende) med tallet ”2”, hvor ”To mennesker læser en bog sammen. De lever sig ind i en anden verden. En af dem tænker: Det er ikke muligt at have det bedre end dette!”. Sådan fortsætter bogen, og om tallet ”16” står der: Seksten personer i nærheden af Sydpolen. De er rejst hertil fra tolv forskellige lande. Syv af dem forsker i klimaforandringer. En skal snart have en udstilling. En samler på fuglelyde. En nyder stilheden.” Og på billedet kan man finde alle. 

Fra tallet tyve springes der i talrækken, men også når det er ”38”, hvor ”Otteogtredive personer står i en skov”, ja, også her kan man finde alle personerne på billedet. Altid er personerne i klare farver, mens baggrunden er i blå streg. Det fortsætter, og man når til ”700”, hvor alle personerne er i en storby. Og allersidste opslag er ”10000” mennesker, der er samlet til en folkefest. Nå, ja, - der er også 8 milliarder mennesker på en planet.

Det er en tællebog, det er en bog, hvor hvert enkelt menneske tæller.

Det er også en bog, hvor man skal og kan læse billederne nøje.

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

Der er gemt et hjerte på mange af illustrationerne, der er skjulte bogstaver i billedet fra storbyen, og der er en oversigt over, hvad alle personerne på billedet af et slægtstræ drømmer om.

På alle opslag findes også et sejlskib, man kan lede efter. En detalje er også, at der går et bindeled fra hvert billede til det næste. Det kan være en fugl, et kompas eller en siddende hund. Der er også mønstre i stednavnene, der er i det hele tager virkelig mange detaljer, man kan lede efter, overraskes over og glædes over.

Det er en ”myldrebog”, hvor man kan tælle mennesker. Man kan også tælle alt muligt andet. Kristin Roskifte har før udgivet ”Alle tæller med”, der er oversat til mere end 40 sprog.

Det er en herlig billedbog. Det bør blive en klassiker. Den skal købes til alle børnehaver og skolebiblioteker.

Her kan man sidde fordybet i en enkelt side og tælle med. Og tænke med.

P.S. ”75”. ”Femoghalvfjerds personer til et slægtstræf. Halvtreds af dem ville ikke have eksisteret, hvis ikke to mennesker tilfældigvis traf hinanden en mandag d. 24. juni for 127 år siden. En har netop mistet noget. En har en særlig smuk håndskrift. Femogtyve af dem vil få deres drømme opfyldt.” Og vil man vide, hvilke drømme de har, så kan man læse det på sidste opslag. Det er en bog, man skal læse længe i.