Blog

Billedbøger om skolestart

Der er henved 61.000 børn, der begynder i skole i 2023. De skal gå i 0. klasse eller i børnehaveklassen. De skal gå i friskole eller privatskole (det gælder for henved 10.000 børn), eller de skal i folkeskolen sammen med de 48728 andre. Der er masser af gode tiltag, der kan give en lykkelig skolestart. Forhåbentlig bliver det sådan for alle 61.000. Her er to fine oversatte billedbøger, en spansk og en italiensk, der giver et billede af skolestarten og skolen.

Publiceret Senest opdateret

”Skolen er en bygning med vægge, hvor der hænger tavler; og borde hvor man kan læse, skrive og tegne, og stole ma kan hvile numsen på. Men skolen er også et åbent rum, hvad enten du er inde eller ude. Skolen forandrer sig hele tiden, der sker noget nyt hver eneste dag.” 

Sådan begynder billedbogen ”Hvad er en skole?”, hvor Luca Tortolini skriver og Marco Somà tegner om skolestarten. 

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

Her er to fine oversatte billedbøger, en spansk og en italiensk, der giver et billede af skolestarten og skolen.

”Hvad er en skole?” er en italiensk billedbog, der er oversat til dansk af Dal Michaelsen. Illustrationerne er helt på tværs af sprog og nationalitet. De viser en række dyr, forklædt som mennesker, der går i skole, læser bøger og bliver klogere. Man lærer meget i skolen: 

”Skolen planter ideer, og nogle skoler planter også træer. Og grønsager. Pigerne og drengene stikker fingrene i jorden og lærer, at vi må passe på kloden, på dyrene og planterne.”

De er omtanke for alle, det er venskaber og ansvar for kloden, naturen og civilisationen, man lærer i skolen: 

”I skolen er der historie. Der er geografi, matematik og musik. Der er biologi, billedkunst og idræt. Og der bør være et bibliotek med mange bøger, man kan læse i.”

Der er skoleborde med skildpadde-eleven og en hund, og der er en boghylde med mange bøger. Der er masser at tale om i billederne. De er lige så poetiske som teksten.

Bogen slutter således: ”Nogle gange glemmer de voksne skolen. De holder op med at søge skønhed og lærdom. Glemmer at være gode ved hinanden. De synes, at verden er farlig. De får mærkelige ideer, som for eksempel at bygge mure for at holde alt det ude, de ikke kender. Med tiden bliver de bange for alt. De holder op med at lære og lytte, som de gjorde, da de gik i skole.”

Sådan er det, når man glemmer skolen.

En anden billedbog om skolen, der er udkommet i år, er Beatirz Martin Vidals ”I skole”. Smuk og poetisk, det er den: ”Skolen slår porten op på efterårets første dag. Pigerne ankommer fra morgenstunden, fra hver sin retning. De kommer alene.”

Spanske Beatriz Martin Vidal har skrevet, og hun har tegnet om skolegangen for de piger, der hvert efterår går ind gennem skoleporten. Illustrationerne er smukke, klassiske ”skoleuniforms-agtige”, hvor man ser alt i akvarel-pastel-gouache-tonede portrætter af pigerne, af skolen og af drømmene for deres liv.

”De venter foran porten. Stille, spændte, nervøse, bange. Da solen står op, åbnes porten og pigerne går ind, én efter én. Når den sidste er ankommet lukker porten. Den bliver ikke åbnet igen før næste efterår. Hvad laver pigerne mon i skolen? Hvorfor går de der? hvad lærer de? En dag skal du måske selv stå foran porten. Helt alene, i din nye skoleuniform, på den første efterårsdag.”

Sådan er det at gå i skole. Man er helt alene foran porten, - så kommer man ind i en verden, man ikke vidste meget om. Her lærer man alt muligt. Noget man kan glæde sig over, noget man kan undres over, og noget, man kan blive optaget af.

”Efteråret vil gå og dernæst vinteren. En efter én vil pigerne opdage noget hemmeligt. Noget der ikke står på skemaet. Noget ingen kan undervise i. Man kan kun finde det selv.”

Det finder pigerne hver især. Nogle finder det i sport og kamp, nogle i sprog, litteratur eller matematik. Skolen er mange ting. Den begynder foran en lukket port, men den åbner til en verden så stor. Det er en poetisk fremstilling af skolen. Forhåbentlig bliver skolen sådan for alle.

Når man har læst disse smukke, poetiske billedbøger om skolen, så har alle læsere formentlig lyst til nok engang at gå ind gennem skoleporten. Det er sådan, skolen bør være. Og sådan bør den være for alle de 61000 nye skoleelever, der møder ind hvert år.

P.S. Man kan jo også læse ”Vitello begynder i skole” af Kim Fupz Aakeson. Vitello er mere proaktiv, selv om han også har mange spørgsmål om skolestartsdagen. Han er kæk, kampklar og ukuelig på en helt Vitellosk vis. Den er også værd at læse.