Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

Og et sidste godt råd: Fjolser vil du møde resten af livet, prøv selv at lade være med at være ét

Gode råd.... til alle .....

Publiceret Senest opdateret

Til lykke og ….. her er gode råd til alle

I den tynde roman ”Den lille prins” (1943) af Antonie de Saint Expery står der: ”Hvis du vil bygge et skib, skal du ikke kalde folk sammen for at tilvejebringe tømmer eller tilvirke redskaber. Du skal ikke uddelegere opgaver til dem eller fordele arbejdet, men du skal vække deres længsel efter det store åbne hav.” Det er et godt råd til alle, der skal ud i samfundet og verden sammen med mange nye mennesker. Det er tid til at give gode råd. Dimissionstaler, festtaler, eksamensfester og svendegilder kalder ligesom på ”gode råd til ungdommen”. Her kan man roligt bidrage, thi man kan vide sig sikker på, at det ikke gør den store forskel. Men…. skulle der alligevel være en enkelt, der lyttede og læste med, så er her en række gode råd til den ungdom, der er på vej ud i verden.

Først er der ti gode råd hentet fra en rutineret folkeskolelærer, (og jeg takker... jeg har ikke noteret, hvem der har givet mig inspirationen, men tak) der her giver gode råd til de unges hverdag i nye sammenhænge:

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

1. Kig folk i øjnene, især hvis du takker dem.

2. Hold på hemmeligheder, medmindre folk tvinger dig til at dele.

3. Tag ikke æren for noget, der ikke er din fortjeneste.

4. Bare fordi du kan, betyder det ikke at du burde eller skal.

5. Gør ikke dig selv dummere, end du er.

6. Er den dybe tallerken allerede opfundet, er du velkommen til at spise af den. Du behøver ikke selv opfinde den igen.

7. Du lærer ofte mere ved at lytte end ved at tale.

8. Tal på en sådan måde, at andre elsker at lytte til dig. Lyt på en sådan måde, at andre

elsker at tale til dig.

9. Smil og sig hej til folk - også selvom de ikke siger hej tilbage, en dag skal det nok komme.

10. Slug en kamel en gang imellem.

Og så er hverdagen jo også fyldt med praktiske opgaver, der særligt viser sig, når man skal hjemmefra det kendte matrikelnummer. Her kommer en række praktiske råd, der også er værd at tage med:

1. Kend mindst en god vittighed, som du kan fortælle uden tøven.

2. Prøv at holde mindst én tale for en person, der betyder meget for dig.

3. Smid ikke skrald, værn om vores miljø.

4. Lær de basale ting om en bil: hvordan man skifter dæk, tjekker olie og den slags.

5. Slå aldrig nogen, medmindre de er en øjeblikkelig trussel for dig.

6. Vær i stand til at tale i en time uden at bande, det kunne du få brug for til en jobsamtale.

7. Find tre hobbyer: En du kan tjene penge på, en som holder dig i form, og en hvor du

er kreativ.

8. Alle problemer har en løsning. Kan du ikke være en del af løsningen, skal du ikke

bruge meget energi på problemet.

9. Stift ikke for meget gæld og betal dine regninger.

10. Brænd ikke broer, du ved ikke om livet bringer dig tilbage dertil.

Sådan kan det ikke gå helt galt, hvis man går efter disse gode råd. Svend Brinkmann har også denne sommer budt på gode råd. Hans store styrke er, at han ofte går på tværs af flosklerne og de mange hurra-.ord. Det gør han også her, og han er værd at lytte til:

1. Tro ikke dem, der siger, at alt er muligt. Du kan hverken flyve eller stå ret længe på en brændende platform. Forsøg at glæde dig over dine begrænsninger og skam dig ikke over at give op indimellem. Det er såre menneskeligt.

2. Andre vil fortælle dig, at ”du bare skal være dig selv”. Det er også fint, men desværre gør de fleste af os dumme ting en gang imellem, når vi er os selv. Det er næsten altid vigtigere at behandle andre godt.

3. Få en hobby eller en interesse. Den behøver ikke at have noget med uddannelse eller et arbejde at gøre. Hvis du interesserer dig inderligt for noget i verden, bliver livet aldrig kedeligt. Desuden har verden brug for nørder.

4. Det lyder kedeligt, men lyt til dine forældre. De vil dig det godt og har prøvet en del. Men træf dine egne beslutninger.

5. Når noget går i stykker, så prøv at reparere det. Pas på med at smide væk. Det gælder både hullede bukser og menneskelige relationer. Sæt en lap på. I hvert fald i første omgang.

6. Få en god bullshit-detektor. Vær skeptisk, når jobannoncen kræver, at du skal være passioneret, agil og innovativ. Hvis nogen har brug for at sige ”just do it!” eller ”always believe in yourself”, så spørg dem, hvorfor de dog taler engelsk.

7. Vær sød ved de gamle og de gnavne. Også selv om de ikke altid er søde ved dig.

8. Bliv ikke nervøs, når livet ikke er helt okay. Det er det faktisk aldrig. Men sommetider er det heldigvis lidt mindre ikke-okay.

9. Tal med mennesker, du er uenig med. Folk er ikke forkerte, fordi de mener noget andet end dig.

10. Lær at elske havregrød. Det er billigt og nærende, og hvis du kan leve for små penge, kan du til gengæld få stor frihed.

Sådan! Selvfølgelig nytter det ikke meget med gode råd. Fejl og erfaringer skal man selv klare. De gode råd her kan måske være en trøst, når man har fejlet. Som der står i ”Den lille prins”: “Man kommer ikke ret langt, når man går lige ud.” Så måske er det bedste råd kort og godt: Gå ud i verden, gå langsomt og være nysgerrig overfor det, du møder.

Til lykke med sommeren. Og tak til de, der altid bidrager med gode råd.

P.S: Og et sidste godt råd: Fjolser vil du møde resten af livet, prøv selv at lade være med at være ét.