Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

Charlotte Pardi: En tegner, der sætter fodspor

Glenn Ringtved og Charlotte Pardi har samarbejdet om mange bøger. Den allerførste billedbog Pardi illustrerede var ”Rend mig i agterstavnen”, hvor Ringtved fortæller en vild sørøverhistorie og Pardi tegnede menneskene og opfandt sin egen stil i forhold til børnebogsillustrationer. Ofte er det forfatteren, der bliver nævnt, når en bog skal fremhæves for noget godt, smukt og særligt. Der er også grund til at glæde sig over Glenn Ringtveds fine tekst i ”Her gik Victoria”, men tegneren Charlotte Pardi er med sin streg den, der formidler den svære tekst om sorg og savn. Helt som de gjorde i samarbejdet om dødens besøg i ”Græd ej hjerte”, hvor døden kommer for at hente den gamle farmor. Charlotte Pardi er en tegner, der sætter fodspor i billedbøgernes verden. Frøken Ignora, Georg og Os fra Blomsterkvarteret har også Pardis børn på bogsiderne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Charlotte Pardi: En tegner, der sætter fodspor

Der står en lille pige med opstoppernæse, rød hue og tørklæde og hun ligner på sin vis den snemand, hun står og kigger på. Der er fodspor gennem sneen fra skoven mod snemanden og videre frem. Der er også fodspor i sneen, der hvor den lille pige med opstoppernæsen har gået. Det er første opslag i en ny billedbog.

Billedbogen af Charlotte Pardi (der tegner), og Glenn Ringtved (der skriver) har titlen: ”Her gik Victoria”. Bogen fortæller gennem tolv måneders tilbageblik om Victoria, moderen, der døde af kræft i julen. Victoria er moderen til den lille pige med opstoppernæse.

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

”Min mor døde i julen. Hun nåede lige at pynte op, men ellers lå hun i sengen hele tiden. Mig og far sad og holdt hende i hånden. Hun snakkede om de fodspor, man sætter i livet. Der er fodspor overalt. Hun sagde, at vi aldrig måtte glemme hende. Det lovede vi.”

Tekstens i de næste elleve opslag tæller baglæns i det år, der er gået. November, oktober, september, august, juli, juni, maj, april, marts, februar og januar. Hver måned har pigens erindringer om mor Victoria. Victoria har sat sig spor overalt, også i pigens skole. ”I skolen fik hun skældud, fordi hun havde ridset sit navn i et bord. Jeg går på samme skole. Bordet er der endnu. Nogle gange går jeg ind og kigger på det. En dag ridsede jeg et hjerte over hendes navn. Heldigvis blev jeg ikke opdaget.” Charlotte Pardi har tegnet den lille rødhårede pige, der er alene i et klasselokale med stole, skoletasker og en fodbold. Her står hun og ridser hjertet ind i bordpladen. Det er tegnet i fugleperspektiv, så hun ser helt, helt alene ud.

Pigen er også helt alene, da hun i juli-opslaget sidder på sit værelse og kigger på et fodboldbillede, hvor moderen har vundet en pokal. ”Hun hed Victoria. Det betyder sejr. Hun var med til at vinde en fodboldturnering. Hun lavede to mål i finalen. Jeg har et billede, hvor hun kysser pokalen.” Pardi kan tegne ensomheden med sine pastelfarver og bløde, venlige streger. I vinduet står en vissen potteplante, over sengen hænger en klassisk kugle-senge-lampe, der er en fodbold i hjørnet, så man ved, at også den lille pige er en fodboldspiller, der er klar til at vinde pokaler.

Glenn Ringtved og Charlotte Pardi har samarbejdet om mange bøger. Den allerførste billedbog Pardi illustrerede var ”Rend mig i agterstavnen”, hvor Ringtved fortæller en vild sørøverhistorie og Pardi tegnede menneskene og opfandt sin egen stil i forhold til børnebogsillustrationer. Ofte er det forfatteren, der bliver nævnt, når en bog skal fremhæves for noget godt, smukt og særligt. Der er også grund til at glæde sig over Glenn Ringtveds fine tekst i ”Her gik Victoria”, men tegneren Charlotte Pardi er med sin streg den, der formidler den svære tekst om sorg og savn. Helt som de gjorde i samarbejdet om dødens besøg i ”Græd ej hjerte”, hvor døden kommer for at hente den gamle farmor.

En illustrator har blot streg, farver og flader til at formidle sin ”tekst” med. Charlotte Pardi (årgang 1971) har tegnet ”altid”, og hun siger herom: ”Jeg har altid været glad for at tegne mennesker, specielt typer – tykke og tynde, altid meget stilistisk, jeg har altid godt kunnet lide at iagttage ”. Og når man tegner, så får man lov at sætte sit præg på en tekst. Det er planlagt, men det er også spontant: ”Det er nu det sker – og det går hurtigt! Tit er det også de billeder der lykkes bedst, dem der bliver fanget i nuet ”.

Charlotte Pardi har fået mange priser i tiden løb, men som noget helt særligt og anerkendelsesværdigt, så er hun i år indstillet til ALMA-prisen. Astrid Lindgrens Memorial Award-prisen (ja, og så er det også Emil fra Lønnebergs mors navn).  Så bliver det ikke større i børnelitteraturens verden.

Hun er en tegner, der sætter fodspor i billedbøgernes verden. Frøken Ignora, Georg og Os fra Blomsterkvarteret har også Pardis børn på bogsiderne.

P.S. ALMA-prisen er på fem millioner (svenske, men alligevel) kroner. Den gives til et livsværk, der skal være ”af højeste kunstneriske kvalitet og være præget af den humanistiske ånd, som forbindes med Astrid Lindgren.” Her kan Charlotte Pardis venlige, ukuelige, kærlige og til tider ensomme børn få en påskønnelse.

Powered by Labrador CMS