Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

En juleoplæsningsbog: Fupz store julebog

Der er brug for andre oplæsningsbøger end ”Peters Jul”. Her er en nutidig nissesamling, der kan give munterhed og julesind hos mange. Det er illustrerede fortællinger, der har lige den længde (de tre af dem, i hvet fald) der gør, at de kan læses som godnathistorier eller i skolens madpakkepause.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Titel: Fupz store julebog

Kim Fupz Aakeson skriver altid godt. Han skriver, så man får lyst til at læse højt, og det er netop til højtlæsning "Fupz store julebog" er god.

”Men så slutter julen, og tro mig, den varer ikke lige til påske. Den varer til og med juleaften. For nisser varer julen faktisk til til og med juleaftenseftermiddag, for om aftenen hygger familierne sig alene derhjemme med juletræ og and og risengrød og gaver og den slags. Slut med det nissehalløj.”

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

Man hører med det samme den Fupz’ske tone i denne nissefortælling. Der er fire nissefortællinger, de rammer helt sikkert en bred målgruppe, men det er først og fremmest til de 4- 10 årige. Oplæserne, der formentlig vil være ældre end de 10 år, vil more sig lige så godt som tilhørerne.

Det er illustrerede fortællinger, der har lige den længde (de tre af dem, i hvet fald) der gør, at de kan læses som godnathistorier eller i skolens madpakkepause.

Illustratorerne er gode, forskellige og velvalgte. Det er Rasmus Brejnhøj, der altid kan tegne en nisse på Vesterbro, det er Siri Melchior med en mildere tone, det er Charlotte Pardi med rødkindede nisser og julemandens gode julesind, og det er Claus Bigum med tyndbenede nisser, der har skægstubbe. Gode valg. Gode illustrationer.

Nisserne er til tider trætte af at være nisser. De keder sig, de går ud i verden, de prøver tingene af, men de vender altid tilbage til nisselivet.

Julemanden har to kapitler, i det ene beskrives han virksomhed som var han leder i en mellemstor virksomhed: ”Han bruger både foråret, sommeren og efteråret på at holde øje med gaveproduktionen (både nisser og alfer har det med at sjuske og holde et hav af rygepauser, hvis ikke man holder dem i ørerne, tjekke op på listerne over artige og uartige børn (de uartige skal nemlig ikke have gaver, de skal have en lang næse) og det samme gælder selvfølgelig listerne over artige og uartige voksne (dem er der flere af end man sådan lige tror) og der er også andet kontorarbejde i så stor en virksomhed, mails og regnskaber og den slags.”

Der er brug for andre oplæsningsbøger end ”Peters Jul”. Her er en nutidig nissesamling, der kan give munterhed og julesind hos mange.

Powered by Labrador CMS