Blog

Ti gode boganbefalinger til dansklæreren

Eleverne i folkeskolen skal læse flere bøger. Børn skal læse mere. Dansklærere skal læse bøger, så de kan anbefale den rette litteratur til eleverne. Og for at de selv kan glæde sig over litteratur. Her er (som ofte: ingen har bedt mig om gode råd, men her er de) en liste over ti ungdomsbøger, der absolut er anbefalelsesværdige til en god sommer. Først syv ”young adult” (der kan læses af alle aldre), og dernæst tre bøger til ”tweens”.

Publiceret

Ti ungdomsbøger til sommeren

 

Jan Kjærstad har sagt det så klogt: ”At læse er ikke en flugt ind i noget, som ikke findes, men en vandring ind i noget, som ikke fandtes, men som derefter findes.”

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

 

Her er (som ofte: ingen har bedt mig om gode råd, men her er de) en liste over ti ungdomsbøger, der absolut er anbefalelsesværdige til en god sommer. Først syv ”young adult” (der kan læses af alle aldre), og dernæst tre bøger til ”tweens”.

 

1. Sarah Engell og Sanne Munk Jensen: ”Giv mig tiden igen”. Skind og slim sprøjter fra flåmaskinen, og jeg strammer grebet om de glatte fladfisk. Brynjehandskerne gnaver mellem fingrene. Fandme altid for små, dem er ligger i omklædningen”.

Kat, eller Kathrine, er fra Hirtshals, og hun arbejder i ”Fisken” og går ellers på gymnasiet i Hjørring. Det er Sanne Munk Jensen og Sarah Engell, der i ”Tag gaden tilbage” introducerede Kat og Polly, de to piger fra Hirtshals, der er på vej ud i en voksenverden, der ikke er helt så nem som barndommen i havnebyen.

2. Alexander Kielland Krag: ”Som det var før”. ”Det opstår pludseligt. Som et vejrskifte. Til at begynde med er alt, som det plejer. Det er en lørdag aften midt i februar. Jeg sidder mellem Aksel og Oliver i en sofa. Jeg har en øl i hånden og forsøger at ..(…) I det korte ophold er det, som om en storm raser i min krop. Jeg bliver ramt af en pludselig, voldsom kvalme.”

Det er Cornelius, også kalder ”C”, der her får sit første angstanfald. Han har ikke angst, han er en dreng, der har angstanfald. Sådan har psykologen forklaret ham, at han skal forstå sig selv.

Cornelius spiller fodbold, han går i skole, han har venner, han har en god familie, - han har alle de gode muligheder for at have et godt liv. Men nu har det ramt ham, og han forstår ikke, hvad der sker.

3. Gulraiz Sharif: ”Hør lige her”. ”Så er det ligesom sommerferie. Fedt for norske nordmænd, men 100 procent ufedt for os Hør lige her”, skrevet af Gulraiz Sharif, indvandrere uden penge? Hvad skal vi lave? De har deres sommerhuse ved havet, på fjeldet, ved søerne, på fastlandet, ved kysten. Det fortalte lærerne engang om, ja, de har sgu også sommerhuse i skærgården, bro. Plus sommerhuse i Sverige og på Nesodden. (…) De placerer deres hvide og lyserøde røve over det der skumle sorte hul med et ton lort nedenunder. De der lokummer giver mg hjertebanken, totalt noieren, mand.”

4. Vilma Sandnes Johanssons: ”Tænk ikke på mig”. Den er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for børne- og ungdomslitteratur, og den har fået Kulturministeriets børnebogspris. Det er der en grund til. Forfatteren er årgang 2000, hun skriver om at være 13 år og have en mor, der snart skal dø af kræft: ”Jeg har officielt været teenager i fire måneder. Jeg har fået menstruation, og mine bryster er vokset. Imens har mor klaget over smerterne i sin ryg, og nu er hun begyndt at sige, at den gamle kræftsygdom måske er vendt tilbage.” Det er den. Kræftsygdommen er vendt tilbage, og gennem fem år følger man Vilmas liv med skole, sygdom, kærlighed, bekymringer, efterskoleliv og tanker om døden. Det er smukke og hårde nedslag i hverdagen med en sygdomsramt mor, hvor titlen ”Tænk ikke på mig” klart fortæller, at der ikke er megen plads til teenageren Vilmas liv. Det er moderens kommende død, der fylder. Sproget er godt, levende og ungt, og til forskel fra klassikerne fra 1980’erne, så er hele konteksten her genkendelig for en læser. Der er efterskoleliv, der er sociale medier, der er skilsmisse og klassefester.

5. Sofie Riis Endah: ”Vi dør alligevel snart” om unge i og uden for Jehovas vidner, men før denne kom ”Pixie lever stadig”, ”Smuk, smukkere, smukkest”, ”Efterskælv”, ”Øjebliksbilleder” og ”Sindstequila”. Sofie Riis Endahl skriver om ensomheden og længslen efter at høre til. Det kan være et tema for alle, og særligt unge, men det er romaner, der kan give ”voksne” et blik ind i et sårbart ungdomsliv.

6. Kathrine Assels: ”Polyfilla-alfabetet” er en helt ny udgivelse. Den har Anna som hovedperson. Hun er ung, hun ville ønske, at hun så godt ud, var smart og kysselig, men hun har et hul i sit hjerte, hun er ikke smuk, hun har ingen venner, og hun har kun sin meget lille familie:

”Ingen mænd.

Bare os tre.

Mormor mor mig.

Trip trap træsko.”

7. Sanne Munk Jensen og Kim Fupz Aakeson: ”Au pair”. Her møder Ringkøbing overklassen i Hellerup. Det giver god humor og et godt indblik i livet oppe og nede i Hellerup.

Til de lidt yngre er der tre anbefalinger:

8. Mette Vedsø: ”Banan”. ”Jeg skulle selvfølgelig have sagt det hele allerede den dag, det startede. Hvor svært kan det være at sige: Øh, mor… du ved Malena fra klassen, altså hende, der startede, da vi gik i fjerde, ikke?

Så ville mor have kigget op fra sin telefon og sagt: Ja, hvad er der med hende?”

Og ja, så kunne Billie (det hedder hun, fordi hendes mor dansede med Billies brasilianske far til en nummer med Billie Holiday), ja, så kunne Billie have sagt, at Funny og Hugo (og Billie) mobbede Malena og kaldte hendes ”Banan”, fordi hun gik som en banan.

9. Birgitte Klahn: Fantastiske filosoffer”, en fagbog, men… ”Har du nogensinde drømt noget, du var helt sikker på var virkeligt? Eller været lysvågen og pludselig tænkt, at det hele var en drøm? Hvordan tror du, man kan kende forskel på virkeligheden og drømme?” Sådan lyder de undrende spørgsmål, der afslutter portrættet af filosoffen René Descartes. Han er en af de syv filosoffer, der gives et portræt af i denne bog om fantastiske filosoffer. Alt er set i børnehøjde. Når Søren Kierkegaard væver i sit ”enten-eller-børneunivers”, så er det valget mellem lakridsbolsjer og Kongen-af-Danmark-bolsjer, der er hans dilemma. Søren Kierkegaard falder først roligt i søvn, da han har forstået, at han skal vælge ”Søren” og ikke altid vælge mellem nogle ydre ting.

 

10. Line Jensen: ”Helmuth på flugt”, en grafisk roman om Helmuth bag pigtråd. Den er ikke munter, men den er god.

 

Mange andre bøger kunne være nævnt. Dette er nye bøger, og derudover kan alt af Jesper Wung-Sung (særligt ”Det år sjæle slår smut”) og alt af Sanne Munk Jensen, Morten Dürr, Søren Jessen, Stian Hole og … ja, mange andre, anbefales. Mange børne – og ungdomsbøger har billeder og tekst i forskellige kombinationer. Det er en glæde. Mange findes på E-reolen. Mange findes også på biblioteket.

God sommer. Og husk at lydbøger også findes, men bøger på papir kan skærme for solen.

 

Bodil Christensen

Horne

boc@ucn.dk