Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

Her er Carl, Vitello, Axel, Cirkeline, Palle og alle de andre fra alle tiders bøger

Den gode litteratur spænder vidt. Her er det fra Vitellos københavnerhverdag til Palles ensomme vandring gennem samme København. Det er også litteratur med Lille Frøs ukuelige livsmod og lyst til at være på tværs til den lille elefant Carls milde hverdag. Og der er sjove rim og seriøse rim og gamle rim og nye rim med Axel og Fikkumdik og Faldera. Det er et stort til lykke fra litteraturen (og Gyldendal) til danske børn og voksne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her er Carl, Vitello, Axel, Cirkeline, Palle og alle de andre fra alle tiders bøger

Kronprins Frederik skriver forordet til en helt igennem fantastisk, fornøjelig, smuk, sjov og livsoplysende og livsglad bog, der har titlen ”Alle tiders bøger”. I forordet til samlingen skriver han: ”I min barndom læste min mor højt for mig af Tolkiens legendariske bøger om Ringenes Herre, som hun selv illustrerede en udgave af i 1977. Jeg husker det som en skelsættende oplevelse, der var med til at åbne min verden og mit blik for, hvad litteraturen kan bringe os.”

Kronprins Frederik fik læst ”Ringenes Herre” højt. Netop denne bog er ikke med i denne pragtfulde papirudgave, da det er en antologi af en lang række danske klassiske børnebøger. Her får man udvidet sin verden inden for børnelitteraturens univers. Eller måske bliver man blot mindet om de mange personer, man næsten synes, man kender, fordi man har mødt dem så mange gange før i bøger, på film, på plakater og på tv.

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

Forlaget Gyldendal har 250 års jubilæum. Det fejrer de på mange måder, men for børnefamilier er denne antologi den helt rigtige måde at holde en fest på. Det er en gave til alle godnatlæsere. Her kan man vælge lige netop den historie, der passer til dagen og vejen og til barnets alder. Der er fortællinger til de små og de lidt større, og der er Halfdan Rasmussen til alle.

Det er ikke uddrag, der bringes. Det er hele værker med vægt på de nye; og de nyeste bøger kommer først. Tak for det, så man ikke åbner til 1835 og H.C Andersens ”Fyrtøjet”. H. C. Andersen er nok den mest kendte forfatter, og derfor giver det god mening at lade ham få pladsen sidst. Han klarer sig nok.

”Carl og Fanny skulle sove i telt nede i bunden af haven. Carl elskede at sove i telt. Troede han nok da. De bandt deres drage op i træet og lagde en lommelygte ind. Og mange andre ting.” Sådan er indledningen til første bog i antologien. Det er Ida Jessen der skriver og Hanne Bartolin tegner om ”Da Carl næsten sov i telt”. Carl er en lille elefant, og han er ikke specielt modig, men han er en rar elefant. Der er mere gang i Vitello, der sikkert er kendt af mange børn. ”Vitello ridser en bil” er her i hele sin længde, mens der er uddrag af den sjove ”Axel elsker biler” fra 2008. Jens Martin Strid og ”Lille Frø” er her, ”En flodhest i huset” af Ole Lund Kirkegaard, ”Cirkeline” af Hanne Hastrup og Thomas Winding med ”Pyh, siger den lille Bamse”.

Halfdan Rasmussens ABC er her ikke, men det er syv gode børnerim med Ib Spang Olsens illustrationer. Her er ”Kalendervender Tage” der sørger for at tiden går: ”Kender du kalendervender Tage? Det er ham der vender ugens dage.

Han er ikke større end en tå.

Derfor må han gå med stylter på.

Og når dagens gryr og natten ender,

Har han vendt et blad på hver kalender,

Så man ser at vi trods fart og jag

Har den dag der hører til i dag.”

Alle har haft fornemmelsen af til tider at være helt ”palle”, og ”Palle alene i verden” fra 1942 er her med Arne Ungermanns lette og Matadorske streg. Palle kører med sporvogn, han går i ismejeriet og han vognstyrerens kasket på. Det er et tidsbillede og en legendarisk beretning om ensomhedens forbandelse: Heldigvis er det noget, han drømmer.

Tidsmæssigt springes der så til 1845 og H.V. Kaalunds fabler for børn. Her er ”Lænkehunden” ”De to venner”, ”Ræven” og ”Nissen”. Den vildt sørgelige med ”Den dræbte vildand” er her (ak, ak) ikke.  Til sidst kommer så H. C. Andersen og Fyrtøjet.

Det er en glæde at få kvalitetsfortællinger på godt papir og i gode farver. Kronprinsen siger det klart i forordet: ”God litteratur er en del af vores kulturelle referenceramme; det er noget, vi kan være fælles om. Jeg ønsker alle børn og voksne rigtig god læselyst.” Og så med kronsprinselig underskrift: Frederik.

Den gode litteratur spænder vidt. Her er det fra Vitellos københavnerhverdag til Palles ensomme vandring gennem samme København. Det er også litteratur med Lille Frøs ukuelige livsmod og lyst til at være på tværs til den lille elefant Carls milde hverdag. Og der er sjove rim og seriøse rim og gamle rim og nye rim med Axel og Fikkumdik og Faldera.

Det er et stort til lykke fra litteraturen (og Gyldendal) til danske børn og voksne.

P.S. Heldigvis blev der også plads til klassikeren om:

”Peter Mathisen

Red på grisen

Gennem isen

Med avisen.

Først gik isen

Så gik grisen

Så gik lille Peter Mathisen (gennem isen med avisen)”.