Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

Ternet Ninja

Moralen er så klar, som den kan blive: Man skal være opfindsom, kreativ og tage de chancer, der byder sig, så går det nok. Man skal tro, at der selv i en ternet dukke med knapøjne, befinder sig en ven, der aldrig svigter. Humor, ironi og intertekstualitet er med til at nuancere fortællingen. Nogle vil finde bogen stærkt anstrengende at læse.. Unge læsere i målgruppen fra 10 år og op til….. midt-tyverne, vil helt sikkert være underholdt på bedste vis.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ternet Ninja

Nye børnebøger er ikke kun bøger. Det er også film, e-bøger, lydbøger, merchandise i alle afskygninger og så er det en blanding af det hele. Tilbage i 1964 blev filmen ”Vi på Krageøen” af Astrid Lindgren til en bog med samme titel, masser af børnebøger er filmatiseret, så det er ikke absolut noget nyt, når man taler om ”multimodalitet” og ”cross-over” i børnelitteraturens verden.

Det er blot herligt, at der lægges op til, at børns læselyst vokser og at de dermed bliver mere rutinerede læsere. Det er der brug for i uddannelsesverdenen, - men også i forhold til børn og unges (og voksnes) dannelse.

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

Derfor er det herligt, at Andres Matthesen har givet sig i kast med tilværelsen som børnebogsforfatter. Anden (som han også kaldes) har en mangesidig produktion i alle genrer bag sig. Film, shows, standup, skuespiller – og nu børnebøger. Ternet Ninja” hedder den serie, der indtil nu rummer to bøger (Ternet Ninja 1 og Ternet Ninja 2 – mere opfindsomt er det ikke). De er gode.

I første bog møder man Ternet Ninja, T.N., der er kommet ind i Askes liv. T.N. står naturligvis for Ternet Ninja, en bamse med øjne som sorte knapper. Ninjaen er svær at blive klog på, men på et tidspunkt midt i bogen får Aske hele historien i den ternede Ninjas egen version. Men i begyndelsen er Aske, den 12-13 årige knægt, der er hovedperson, ikke helt rolig ved T.N.

”Da Aske stod ved sin cykel efter skoletid, var han helt rundt på gulvet. Han kiggede ned på rygsækken. Den ternede ninja sad livløs og stirrede frem for sig med sine sorte knapøjne. Dens lille arm med sværdet hang ud af åbningen. Aske gav tasken et forsigtigt spark. Ninjaens arm dinglede let, men ellers sad den stadig stille. Aske sparkede lidt hårdere. Sig noget. Ninjaen sagde ingenting.”

Det går dog over, og Aske og T.N. får et godt og stormfuldt og krisefyldt samarbejde.

Aske går i 7. klasse, han er vild med Jessica, der er uopnåelig, hans familie er ikke til megen hjælp, og han forsøger at klare sig nogenlunde i den fortsatte kamp om magten hos drengene i klassen.

Sirene, hans mor, er noget for sig. Hun bager klidboller, arbejder med kvartssten og penduler, når der er kriser ved morgenbordet, og så arbejder hun ellers  med selvhjælpsgrupper. Hun er kæreste med Jørn, der har været deltager i en af disse selvhjælpsgrupper. Hos Sirene og Jørn spiser man klidboller, forsøger at undgå jordstråler, og man drikker ikke sodavand til hverdag. Alle klicheer er her i spil på en så under –og overspillet måde, at man også som voksenlæser synes, at der er grund til at læse videre i den meget drengerøvs-overgearede fortælling om Aske og T.N. og Glenn, Jessica, Odysseus og de andre børn.

Nu er ”Ternet Ninja 2” netop udkommet til sommerlæsning. Aske er fortsat hovedpersonen, hans mor Sirene er fortsat meget alternativ og far Jørn har udviklet en app, der kan tjekke og teste fordøjelsen hos alle, og han fører gennem hele bogen nøje regnskab med, hvem der har hvilken slags affrøring. Og mor Sirene bager boller, der kan slå de flestes fordøjelsessystem i stykker. Nu har Aske fået genskabt og genfyldt Ternet Ninja, der, med en ny ternet kreation af en bamse, har et sted at inkarnere sig. Familien skal til Thailand, til Bangkok, og her skal Aske og T.N. løse op til flere mysterier. Handlingen er som i første Ninja – bog med et væld af sidehistorier. Onkel Stewart kommer heldiggis med i handlingen, hans replikker er altid rammende og ramsaltede, og familien med Askes mor Sirene og far Jørn er helt uforlignelig.

Der kommer helt sikkert en ”Ternet Ninja 3”. Det vil glæde virkelig mange. Anders Matthesen har en fortælleglæde, der ramme drenge, piger og voksne med. Han skriver, så man fornemmer, at det er en fortælling, han selv er optaget af. På lydbogen læser han selv op, det kan anbefales.

Moralen er så klar, som den kan blive: Man skal være opfindsom, kreativ og tage de chancer, der byder sig, så går det nok. Man skal tro, at der selv i en ternet dukke med knapøjne, befinder sig en ven, der aldrig svigter. Humor, ironi og intertekstualitet er med til at nuancere fortællingen. Nogle vil finde bogen stærkt anstrengende at læse.. Unge læsere i målgruppen fra 10 år og op til….. midt-tyverne, vil helt sikkert være underholdt på bedste vis.

Har man læst bogen, så må man også se filmen. Og har man set filmen, så kan bogen nuancere filmen.

Sådan kan gode bøger til børn snildt række over alle medier.

P.S: Der er også lavet undervisningsmateriale til ”Ternet Ninja 1”. Men… helt ærligt: Man må også gerne læse en sjov bog uden at skulle lave opgaver til den.

Bodil Christensen

Møllegårdsvej 1 Horne

9850 Hirtshals