Jens Raahauge

Blog

Brune og blå øjne

I en samtale om Os og de andre havde moderator Søren Fanø valgt at bruge øjenfarven som indgang. Og det fik os tilhørere til at spærre ørerne op og se nye muligheder.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Os og de andre var overskriften på en af formiddagens samtaler ved Nordisk Barnebokkonferanse i Stavanger. Deltagerne var alle danske; hårdt måske for nogle af deltagerører, men velgørende for os alt for få danske deltagere. Forfatterne med de brune og blå øjne var henholdsvis Kristina Aamand og Anne Mia Steno – den første med en ret stor litterær produktion bag sig, den anden med en enkelt titel indtil nu.

På baggrund af et liv præget af mange kulturelle mix skriver Kristina Aamand om livet set indefra, men Anne Mia Steno som antropolog skriver om livet set udefra. Men hvor de to dog klæder hinanden. Og det vil de også gøre i undervisning. Kristina Aamand fortæller på en gang troværdigt og med troldsplinter i tastaturet, så man næsten fysisk fornemmer de kulturelle barrierer, som mange unge ”med brune øjne” må søge at overvinde. På den anden side vender Anne Mia Steno problematikken om ved at lade en ung kvindelig antropologstuderende fra Indien komme til Danmark for at undersøge vores kultur – af alle steder i Hvilsager, 8544 Mørke.

Det var så befriende at lytte til dem i den store Kinosal på Kulturhuset Sølvberget sammen med omkring 300 andre – og lytte intenst til undertrykkende scenarier for i næste moment at overgive sig til latteren over en eller anden kulturel naragtighed eller misforståelse. De to tilsammen viste os, at Os og de andre ganske frugtbart kunne blive til OS, der nysgerrigt ser på egne og andres særheder for at finde et eget fodfæste. 

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

Det blev så tydeligt, at udblik og indblik er komplimentære størrelser, der peger i retning af personlig og fælles rigdom, mens skyklapper og fordomme er frø, der nemt vokser til angst og had og det, der er styggere. Hvad er det nu, der står i Folkeskolens Formålsparagraf? 

De to blev hjulpet godt på sporet af hinanden af den drevne moderator, Søren Fanø, der understregede de brune og de blå øjnes fælles blik for det menneskelige og -værdige. Han kunne godt tjene som model for den gode lærer.

https://forfatterweb.dk/aamand-kristina

https://bog.nu/titler/imellem-graenser-anne-mia-steno

Powered by Labrador CMS