Jens Raahauge
Blog
Det begyndte med børn -og nu er en cirkel sluttet
Forfatteren Nils Hartmann har netop udgivet det sidste store bind i sit livsværk, som har villet formidle vores historie enkelt og sagligt og altid på børnenes side. Det lykkes han med!
Børn i Danmarkshistorien, som udkom forleden er så vidt jeg kan regne ud titel nummer 170 fra Nils Hartmanns hånd.
Det er nemt at fortabe sig i et så omfattende forfatterskab, men jeg vil forsøge at fremdrage et par væsentlige aspekter nu, hvor han har afsluttet sit store livsprojekt: at kombinere sin faghistoriske viden og sit engagement i barnets rettigheder i en saglig, enkel og velproportioneret formidling - for børn og voksne, som der ofte står på hans bøgers omslag; både fordi mange voksne faktisk savner et overblik over historien, og fordi det er frugtbart, hvis børn og voksen er sammen om noget, de læser.
Hans letlæste tekster og velprioriterede stof gør ham i min optik til en mindre entertainer, men større formidler end Sigurd, der spiller efter de samme noder.
http://bibliografi.dk/content.php?page=author&value=11343 rummer en oversigt over de første 169 af Hartmanns bøger. Jeg vil nu som nævnt koncentrere mig om et par aspekter.
Det begyndte med børn; især med børn, der levede i andre og fattige verdensdele. Som konsulent i UNICEF rejste Nils Hartmann til fjerne lande og skrev fagbøger, som regel bygget op omkring børns liv.
Men i 1982 debuterede han som skønlitterær forfatter, da han fik udgivet Rejsen til Bantam og året efter 1000 dage hjemmefra; de er siden udkommet i et samlet bind under første titel. Inspirationen kom ved læsning af skibslægen Cortemündes dagbog fra en rejse i 1672-1675 til Bantam i Indonesien, og engagementet kom ved oplysningen om, at bartskæreren i Helsingør bragte sin dreng om bord for at få ham gjort til mand under den farefulde tur. Efter min mening holder den stadig som en oplysende og spændende fortælling.
Derefter kom den trilogi, der forekommer mig at være hans skønlitterære hovedværk (1984-85): Tue og oprørerne, Tue og børnene i den forladte by og Tue og drømmen. Samlet i 1986 under titlen Tue og oprørerne. I bind 1 hører vi om en snaphaneagtig krig, der altid har børnene som de mest ramte. I bind 2 rykker de forældreløse børn ind i en forladt landsby og søger på robinsonadevis at få livet til at fungere - med drenge, der konkurrerer om lederrollen, og piger, der holder liv i livet. I bind 3 er vi i flygtningelejren. I dette værk, som er absolut læseværdigt, får Nils Hartmann sin fascination af Gøngehøvdingen og sin indsigt i børns vilkår under krig til at smelte sammen.
Siden skrev han blandt andet Katedralens børn (1993) om de børnearbejdere, der blev udnyttet ved byggeriet af en domkirke, måske Lunds.
Men derefter vender han sig igen mod den historieformidlende fagbog, idet Gyldendal beder ham om at gå i gang med Børnenes Danmarkshistorie (2000) (først i fire enkeltbind1995-1996*) og Børnenes Verdenshistorie (2001) (først i fire enkeltbind 1997-1999**).
Som supplement til disse store værker udgiver Nils Hartmann nedslag i historien - om sagnstof (fx Amled & Uffe, Roar & Helge og Gøngehøvdingen), om perioder (fx Historien om Danmark under 2. verdenskrig) og om temaer (fx Historien om Danmarks konger og dronninger).
Og nu er ringen på en måde sluttet med udgivelsen af Børn i Danmarkshistorien (2019).
Som ved de fleste af Nils Hartmanns bøger veksles der mellem noget, vi kunne kalde historiske highlights, og hverdagsfortællinger. Hans deklaration på mange af omslagene om, at historierne er fortalt for børn og voksne, holder. Her spiller billeder og ord op til både historisk viden og faglig nysgerrighed, som fortjener, at børn og voksne taler sammen.
Det store projekt er afrundet, men der kommer med stor sandsynlighed fortsat en række "dryp" om særegne personer og begivenheder i ABC Forlags letslæningsserie Lette fagbøger.
I november 2017 havde jeg en hørværdig samtale med Nils Hartmann på www.den2radio.dk foranlediget af udgivelsen af Hvem bestemmer i Danmark?http://den2radio.dk/udsendelser/vores-historie/
Til dette blogindlæg har jeg valgt illustrationen fra omslaget på bogen Tue og oprøret, fordi jeg på en vis måde opfatter Nils Hartmann som beslægtet med Tue, der rejser omkring og oplyst af historiens og tidens lys iagttager verden og dens børns vilkår.
* Enkeltbindene i Børnenes Danmarkshistorie er: 1. De første danskere (ill. Lilian Brøgger), 2. Da Danmark var størst (ill. Charlotte Clante), 3. Danmark forandrer sig (ill. Palle Bregnhøi) og 4. Danskerne får travlt (ill. Kirsten Raagaard).
** Enkeltbindene i Børnenes Verdenshistorie er: 1. Verden bliver til (ill. Johannes Bojesen), 2. Verden bliver større (ill. Charlotte Clante), 3. Verden forandrer sig (ill. Kirsten Raagaard) og 4. Verden løber løbsk (ill. Lilian Brøgger).