
Jens Raahauge
Blog
Hvis der var krig i Norden
I Politikens bogtillæg (13.05.16) kan man læse andengenerationsindvandreren og forfatteren Janne Tellers fortælling om at være flygtning. Hun uddyber sine synspunkter om flygtningebetragtninger, sit menneskesyn og sit syn på hvad der kvalificerer en politisk debat. Det kan høres i Politikens Bogfolk Uge 19.
Det var en særlig glæde at indtage morgenmaden i fredags, da jeg nåede frem til Politikens bogtillæg og fik decifreret Mette Dreyers tegning af en frygtsom familie: Det var en illustration til Janne Tellers flygtningefortælling Hvis der var krig i Norden.
Jeg havde lige læst en æstisk smuk og etisk stærk billedbog fra det lille forlag med den store menneskelighed, Jensen & Dalgaard. De udgiver kun bøger der vil noget med og for mennesker. Den her er af Armin Greder, og titlen er Manden på Øen. En mand skyller i land på en ø. Øboerne bliver foruroligede. Hvem er han? Hvad vil han?" Sådan lyder bagsideteksten, og herigennem antydes at det er usikkerheden og frygten der driver værket.
En uge forinden havde jeg modtaget en invitation til en præsentation af forlaget Multivers' nye udgivelse Nydansk - er nydanskere og danskere virkelig så forskellige?, hvori Hjarn von Zernichow Borberg, der kender arbejdet med flygtninge og indvandrere indefra, påviser at debatten ville have et helt andet perspektiv, hvis man tager et andet udgangspunkt: "Sammenligner man i stedet flertallet af nydanskere med flertallet af danskere, så er fortællingen en helt anden. Derfor håber jeg med denne bog at få sat gang i en debat, som baserer sig på de mange lighedspunkter og på flertallet frem for de mange negative historier baseret på små forskelle og små minoritetsgrupper," udtaler forfatteren.
Med de to titler liggende langt fremme i hjernebarken var det en lise at genlæse Janne Tellers tekst. For snart 15 år siden sendte hun netop denne tekst til mig, fordi jeg skulle redigere et særnummer af Dansklærerforeningens tidsskrift DANSK med oplæg til en essaykonkurrence om flygtninge. Jannes tekst var overvældende, og da essaykonkurrencen var overstået, blev vi enige om at den kunne stå endnu stærkere hvis den blev illustreret og udformet som en statsborgers væsentligste identifikationspapir, et pas. Vi fik illustratoren der kan forvandle stempler til kunst og kunst til stempler, Helle Vibeke Jensen, til at illustrere.
Dette blev til Dansklærerforeningens lille pasbog Hvis der var krig i Norden, en kunstnerisk billedbog i pasformat, som nu har dannet grundlag for udgivelse i omkring 20 lande - og med storsalg i især Tyskland og Sverige. Men tænk, tyskerne har også udgivet den på latin, fordi unge dannede mennesker kan latin, men skal lære det ved brug af vedkommende tekster.
Desværre har Politiken glemt at nævne, at den danske udgave af den snart verdensudbredte lille pasbog, er udgivet af Dansklærerforeningen som en lærebog der på grund af sin fortællings synsvinkel og sin kunstneriske kvalitet kan bringe dimensionen empati ind i undervisningen om flygtninge: Den starter med et du og slutter med et ?
Og apropos empati: Lad mig til slut nævne at Janne Teller i sin novellesamling Alt fortæller om en indvandrerpiges frustrationer over vanskelighederne med at lære dyre- og plantenavne. Novellen hedder Fuglene, blomsterne, træerne.
Forståelse udspringer i menneskelige spørgsmål ofte af identifikation og empati. Derfor kan god litteratur fremme lysten til forståelse.
Hør Janne Teller i Politikens Bogfolk.dk:
http://politiken.dk/podcast/bogfolk/ECE3205188/hvis-der-var-krig-i-norden/
Hør Janne Teller fortælle om Fuglene, blomsterne, træerne.
https://dansklf.dk/grundskole/rundt_om_vores_b%C3%B8ger/rundt_om_frit_fantasi_serien/ekstramateriale_til_alt/janne_teller