Jens Raahauge

Blog

Selv blind pige finder en elefant

Som en særlig hilsen til Christiansø Skole havde jeg inviteret Dorte Karrebæk og Oscar K. med til besøget i klassen - af flere grunde.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dorte Karrebæk og Oscar K. har skrevet den har-man-nogensinde-set-mage-bog Lighuset i Breslau. Og da turistinformationen på Christiansø er placeret i det oprindelige lighus og nu kan findes på @butik_lighuset, så ville det være et oplagt sted at aflægge en visit.

I Lighuset forhandler de en bog, Christiansø - langt ude på havet, der er skrevet af 11 årrige Sigrid Rose Jensen, med illustrationer af hendes farmor. Den bog er så fyldt med nerve og er skrevet i en fortællestil, som ligger tæt på Sigrids måde at berette på, når man hører hende i klassen. Sigrid har skrevet på sin forundring over de spørgsmål, der møder hende, når hun som børneguide viser rundt på øen. Hun kan dels tjene som et forbillede for andre elever, der har noget at fortælle, og dels fortjene at møde en voksen kollega, Oscar K.

Oscar K. er ved at afslutte et enormt oversættelsesprojekt af en catalansk ridderroman; der mangler omkring 100 af de 1600 sider. Og jeg tænkte, at Christiansø ville være den kulisse, der kunne give ham ernegi til slutspurten. En autentisk fæstning - og kun 100 sider!

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

I klassen bad jeg Oscar K. om at fortælle, hvordan han havde fået ideen til bøgerne og Hugo og Holger. Og han leverede en betagende historie fra sit liv med New Foundlænderen Majakowskij. De fleste børn var bange for det bjørnestore dyr og gik i store buer uden om. Men en dag kom en næsten blind pige gående direkte hen og omfavnede hunden og jublede "en bjørn".

Dette gav Oscar K. ideen til Hugo og Holger, hvor en virkelig svagtseende dreng ønsker sig en stor hund, og i dyrehandlen falder for netop sådan en, som blot viser sig at være en elefantunge. Læs selv den betagende serie, der snart kommer på alverdens medier.

Jeg spurgte Dorte Karrebæk om, hvorfor hun så tit tegner Oscar K. med badehætte, og mens hun fortalte, tegnede hun på skolens tavle et billede af gemalen Oscar K. i badebukser omgivet af den enorme hund.

En af mine naboer lånte engang toilettet ud til en kongelig, der var trængende. Umiddelbart efter blev toiletsædet fjernet og erstattet af et uden royalt aftryk. Monstro Christiansø Skole nu må skaffe sig en ny tavle, når den hidtidige rummer en sjov original af Dorte Karrebæk?  

Powered by Labrador CMS