
Litteratur, lærdom og læreruddannelse
Blog
Det er ganske vist: Oplæsningskonkurrence for lærerstuderende
Der var fuldt hus til eftermiddagens oplæsningskonkurrence, hvor stemningen var sat med en kandelaber med lys – og kaffe og kage. Fjorten oplæsere, to fra hvert hold, læste eventyr, og tilhørerne fra de respektive hold bidrog i høj grad til en god eftermiddag for lærerstuderende og danskundervisere på Læreruddannelsen i Aalborg
Det er ganske vist: Oplæsningskonkurrence for lærerstuderende
Det er ganske vist: Har man ligget i en tagrende, så kendes man ikke længere af sin elskede. Og glæden ved at blomstre, blot fordi solen skinner så smukt, må man ikke glemme. Heller ikke hvis man er en snegl, der helst vil holde sig for sig selv.
Der er mange og gode moraler i H C Andersens eventyr. Når der afholdes oplæsningskonkurrence for folkeskoleelever, så er det fem af de mere ukendte H. C. Andersens eventyr, der er dagens tekst. Eventyrene er valgt, fordi de er forholdsvis korte, har en god morale, har forskellige stemmer og stemninger i sig, og så har de alle den specielle H. C. Andersenske tone.
Oplæsning er ofte en overset disciplin i læreruddannelsen, og dog ved vi, at alle lærere læser højt. For små og for store elever. Derfor har vi på Læreruddannelsen i Aalborg hvert år i marts en pendant til folkeskolens oplæsningskonkurrence.
De danskstuderende forbereder oplæsningen af et valgt eventyr, de har kriterierne for god oplæsning med på sidelinjen, og der holdes ”konkurrence” på de enkelte danskhold, hvor der så findes vindere til den fælles konkurrence.
Der var fuldt hus til eftermiddagens oplæsningskonkurrence, hvor stemningen var sat med kandelaber med lys – og kaffe og kage. Fjorten oplæsere, to fra hvert hold, læste eventyr, og tilhørerne fra de respektive hold bidrog i høj grad til en god eftermiddag for lærerstuderende og danskundervisere.
”Vanddråben” med hekseblod og kriblekrable, duernes kurren fra ”Det er ganske vist”, regnvand og forfald fra ”Kjærestefolkene”, blomster og roser fra ”Sneglen og rosenhækken” og en enkelt oplæsning af ”Flipperne” Det er (også for voksne) fantastisk at høre eventyr læst op med entusiasme, præcision og indlevelse.
Dommerkomiteen (bibliotekaren og to tidligere vindere af konkurrencen) tjekkede kropssprog, mimik, gestik, intonation, stemmeføring og styrke, kontakt med tilhørerne og andre kriterier for god mundtlighed.
God mundtlighed er andet og mere end oplæsning, men gode oplæsere giver gode oplevelser for eleverne i skolen.
Der blev kåret en vinder. Præmien var selvfølgelig H. C. Andersens eventyr i pragtbind. Selvfølgelig. Nogle historier holder bare.
”Skal vi læse historien forfra igen? Den bliver ikke anderledes.”
Bodil Christensen, Læreruddannelsen Aalborg
.