Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

Litteratursamtale & Lego

H.C. Andersens eventyr blev bygget i Legoklodser, mens der blev talt om forløbet i ”Kærestefolkene”, og kompositionen i ”Det er ganske vist” blev vist gennem en ugle i Lego, der sammen med tre høns (der er mangel på fjer-klodser i vores kasser) kunne illudere vejen mod klimaks i hønsegården. Også sneglen og rosenhækkens forskellige temperamenter blev vist i smukke klodser.For elever (og for voksne) kan det være en afvekslende tilgang, der med sit korte forløb (vi brugte vel tyve-femogtyve minutter) kan være en motivationsfaktor og en inklusionsfaktor.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Litteratursamtale&Lego

De fleste tekster bliver langt bedre, åbner sig mere og viser flere sider af livet, når man taler sammen med andre om det læste. Der er mange veje, genveje og omveje til en kvalificeret litteratursamtale. Mange analyseskemaer med punkter om miljø, personer, sprog og tema er blevet gennemgået af skoleelever gennem årene. Det er der god grund til. Det er den lige vej til mange gode samtaler. Opmærksomhed overfor danskfaglige elementer i teksten er noget, man skal øve sig i.

En litteratursamtale kan man også komme til ad omveje og genveje. Her har dansklærere i mange år lært sig disse omveje og genveje. Der er teater, læseteater, læsemakkere, remediering i mange genre og omskrivninger og videredigtninger.

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

Litteratursamtalen kan noget helt særligt i undervisningen. Den kan give nogle erkendelser, som man kan trække på resten af sit liv. I litteratursamtalen er det nemlig nødvendigt at kunne lytte efter, hvad andre siger, ligesom man træner sin evne til refleksion. Det er vigtigt at være nysgerrig på det, der bliver sagt og forholde sig til det sagte. Det er ikke en opgave, man skal løse, - det er en samtale man må have med sig selv og medlæserne.

Det har været ret interessant at introducere ”Litteraturlæsning & Lego” på Læreruddannelsens danskhold. H.C. Andersens eventyr blev bygget i Legoklodser, mens der blev talt om forløbet i ”Kærestefolkene”, og kompositionen i ”Det er ganske vist” blev vist gennem en ugle i Lego, der sammen med tre høns (der er mangel på fjer-klodser i vores kasser) kunne illudere vejen mod klimaks i hønsegården. Også sneglen og rosenhækkens forskellige temperamenter blev vist i smukke klodser.

Også for studerende var det en anden tilgang til litteratursamtalen. Samtalen om teksten, nærlæsningen og fortolkningen skete ”helt uden videre” og uden at deltagerne var eksplicit opmærksomme på, at de foretog såvel analyse som fortolkning af de klassiske tekster.

For elever (og for voksne) kan det være en afvekslende tilgang, der med sit korte forløb (vi brugte vel tyve-femogtyve minutter) kan være en motivationsfaktor og en inklusionsfaktor.

Og så er det sjovt. Og humøret bliver altid godt. Det tæller også. Lego-kasserne har jeg fået af innovationsafdelingen, men alle børnefamilier har vel kasser med Lego stående. På et avanceret plan er der tale om en slags ”novel engineering”, men jeg kalder det nu det mere forståelige: ”Litteratursamtale&Lego”.

Litteratursamtalen giver dermed en unik mulighed for at træne elevernes kritiske tænkning, at vurdere og foretage kloge valg, at få deres egne meninger frem i lyset og til sidst føre en konstruktiv dialog med deres klassekammerater.