Litteratur, lærdom og læreruddannelse
Blog
"Tag gaden tilbage" - en ny roman til læsning i 9. og 10. klasse
Der er meget lidt litteratur, der har Hirtshals som stedet for handlingen. På en eller anden måde, så finder forfattere altid mere eksotiske steder med flere højhuse, flere cafeer og færre grillbarer og knallerter. Nu er der kommet en ny (ungdoms)bog, hvor Hirtshals og omegn er rammen om Pollys vej til at finde sig selv. Det er Sarah Engell og Sanne Munk Jensens: ”Tag gaden tilbage” fra Gyldendals forlag.
Hirtshals i litteraturen
Der er meget lidt litteratur, der har Hirtshals som stedet for handlingen. På en eller anden måde, så finder forfattere altid mere eksotiske steder med flere højhuse, flere cafeer og færre grillbarer og knallerter.
Nu er der kommet en ny (ungdoms)bog, hvor Hirtshals og omegn er rammen om Pollys vej til at finde sig selv. Det er Sarah Engell og Sanne Munk Jensens: ”Tag gaden tilbage” fra Gyldendals forlag.
Polly-Peugeot er datter af en mekaniker fra Hirtshals. Hun bor i Hirtshals, og nu skal hun sammen med Kat (en lidt kraftig bygget veninde) hver dag tage toget til Hjørring for at få en studentereksamen.
Pollys mor er død, da Polly var fire år, men de taler de ikke om. Farmoderen bor lige overfor Polly og hendes far, og farmoderen laver god mad med fast sovs og kartofler og frikadeller i rigelige mængder. Og chokolademousse. Farmoderen er lidt kuldskær: ”Hun har et tæppe om benene og sine høreapparatfarvede støttestrømper i et par hvide træsko.” De høreapparatfarvede støttestrømper rammer lige den perfekte beskrivelse af, hvordan permanentkrøllede ældre farmødre i Hirtshals vil gå klædt.
Polly har fritidsarbejde i Fisken, hvor hun fileterer fisk. Det sætter sig også spor i hendes tanker, da hun til taber tålmodigheden med veninden Kat, der på ingen måde er imponeret af Hjørring-gymnasieelevernes storby-stil. Polly tænker: ”.. nogle gange havde jeg fanme lyst til at køre hende igennem flåmaskinen nede på Fisken for at høvle Hirtshals af hende. Bare så lidt af Hjørring kunne trænge igennem til hende.”
Det er en stor kulturel omvæltning at komme fra Hirtshals Skole og helt ind til Hjørring. Polly følger med i gymnasiets undervisning, hun glæder sig over at lære noget og deltager i timerne med engagement og iver. Da hun en morgen (man er vel datter af en mekaniker) har startet skolekammeraten Caros fars Porche ved hjælp af en coladåse og lidt omtanke, så bliver hun en del af inderkredsen i Hjørring-venneslænget: Caro, Sofie TG og Amy-My og Warcraft. Det giver så rigeligt med spænding og konflikter, da Polly (rimelig afklædt) ender på en daybed sammen med Caros kæreste, da der er fest og drinks i Hjørring Midtby.
Det er en roman om at finde sig selv, om at tro på sig selv, at ”tage gaden tilbage” også når man fryses ude af alle de toneangivende. ”Jeg har også ret til at være her”, siger Polly til sig selv. Det får hun også mod til at sige til mobbe-slænget, da hun har været gennem en lang selvransagelsesrejse. Identitetsrejsen finder (vi er jo i Hirtshals) naturligvis sted på en bette fiskekutter, som hendes morfar ejer. Gennem stormvejret og uden det elektroniske søkort finder Polly vej til Kristiansand og moderens historie.
Den norske forfatter Jan Kjærstad har givet syv grunde til at læse bøger. En af disse grunde er: ”Vi kan pludselig se verden på en ny måde. Få et nyt perspektiv.” Det får man, når man læser disse bøger, hvor Hirtshals og det kendte danner rammen. Pludselig kan man se det lokale miljø udefra, samtidig med at man kender det indefra. Filosoffen Martha Nussbaum siger det også: ”Selvfølgelig er det vigtigt, at unge mennesker har et arbejde og føler medbestemmelse på den førte politik. Men hvis du aldrig er blevet trænet i at forestille dig, hvordan dine medborgere har det, og kan finde ud af at argumentere med respekt, vil demokratiet i sidste ende fejle.”
Bøger fra VandkantsDanmark kan give et genkendeligt billede af at vokse op og finde sig selv, - og samtidig kan det give en indsigt i ungdomslivet i den del af Danmark, hvor metroen ikke kører, men hvor man må låne en knallert, hvis man vil ud i nattelivet.
P.S. ”Tag gaden tilbage” er nok en troværdig skildring af Hirtshals-miljøet, men når Polly sejler til Kristiansand, så ville hun altså være markeret på www.marinetraffic.com, så snart det elektroniske søkort var slået til. Og ja, det hedder ”ind til Hjørring” og ikke ”op"
Bodil Christensen