Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Blog

”Den rustne verden” – af Adam O - en bog til oplæsning og samtale

"Den rustne verden: Flugten fra Danmark” er nomineret til Kulturministeriets børnebogspris 2020. Det er godt. Den rustne Verden er en verden, hvor Danmark ikke længere er et sted, man kan bo. Her er kun skrot og skrald. Gamle robotter, forladte huse, forfaldne fabrikker og skrot og skrald i store mængder. Nu bor alle i Nykøbenhavn, der er en boble bygget uden for det nuværende Nuuk, Grønland.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Den rustne verden” – af Adam O er nomineret til en pris

Man får et sjældent godt billede af robotters livsverden, når den gyldne robot sender børnene over broen til Sverige: ”Det finessste, man kan gøre, er at gøre sssig umage, sagde robotten og kiggede stolt op på rådhusuret.

Også hvis man gør i stykker af det, spurgte Ramona.

Litteratur, lærdom og læreruddannelse

Bodil Christensen. Lektor på Læreruddannelsen i Aalborg, Professionshøjskolen UCN. Master i Børnelitteratur. Efterskolelærer gennem mange år. Litteraturlæser og underviser i dansk

Vi går allesssammen i ssstykker, lille pige.”

”Den rustne verden” er en serie, der indtil videre er i to bind: ”Flugten fra Danmark” og ”Motorhjerte”. Adam O er forfatter og illustrator. Det  er godt.

”Flugten fra Danmark” er nomineret til Kulturministeriets børnebogspris 2020. Det er velfortjent.

Den rustne Verden er en verden, hvor Danmark ikke længere er et sted, man kan bo. Her er kun skrot og skrald. Gamle robotter, forladte huse, forfaldne fabrikker og skrot og skrald i store mængder. Nu bor alle i Nykøbenhavn, der er en boble bygget uden for det nuværende Nuuk, Grønland.

Her bor far, mor og fire børn, og børnene er hovedpersonerne i ”Den rustne Verden”. De lever på sin vis et ”helt almindeligt familieliv”, men det er i en verden med store udfordringer i forhold til selvstændig tænkning.

”Godmooooorgen, sagde mor, og kyssede Bowie, Peter og Lærke på panden også sig om efter Ramona. Begge forældre arbejdede i Positivitetsministeriet, som blandt andet stod for at finde positive måder at omtale negative hændelser på, så drikkevandsforurening og strømsvigt for eksempel blev til sodavandsdage og hyggemørketid.”

Lærke er den ældste, Peter den mest belæste, Bowie har en slangebøsse og Ramona fylder seks år på ferieturen til bedstefaderen i Malmø. De er børn, men de er handlekraftige, da de vælger at tage af sted uden forældre. Deres transportbot falder ned over Danmark, tæt på Århus, og så er der lang vej til København og broen til Sverige.

De er i tidsnød, da Bowie er afhængig af insulin, og de har kun til ni dage. Så begynder den hæsblæsende tur mod insulin, bedstefar og sikkerhed, og undervejs hjælpes de af en gammel skrot-robot.

Det er fire personligheder, der gennem sig hos de fire søskende, der alle er vokset op i skolesystemet med Onkel Dunkel og spejlbøger, der altid fortæller det, man gerne vil høre. Og alt skal være positivt. Intet må være negativt. Derfor er det kun de helt gamle ægte bøger, som Peter har fået af den afskedigede historielærer, der faktisk kan fortælle dem, hvordan de skal klare sig i skrotverdenen, der engang var Danmark.

Det er klimaforandringer, der ligger til grund for den tilværelse, de har i Nykøbenhavn. Det er ikke en tilværelse, der forekommer særlig attraktiv, men det er også en verden, der her i 2020 forekommer som et muligt skrækscenarie.

Adam O tegner selv til bøgerne om Den Rustne Verden. Der udkommet to, der forventes tre i serien. Hans tegninger er dobbeltopslag som indledning til hvert kapitel. Det giver en god fornemmelse af, hvad der skal ske. Kapitel tre handler om bot-styrtet, og man ser de fire søskende med hver deres karakteristika, mens de sidder i flysæderne. I kapitel fire er de styrtet ned, og man vil på illustrationen kunne genkende Aarhus Rådhus, hvor ruinen står endnu. Man ser de forladte Netto-lastbiler, skrald og køreledninger, der ikke fører noget sted hen. Det er fremragende af få forventningerne til kapitlets indhold sat til diskussion på en sådan måde.

Illustrationerne er stemningsskabende i farvevalget. Tusmørkeblå. Granitgrå. Rustengrønne. Det er en fin kombination af tekst og billeder, hvor teksten har førsteprioritet, men billederne skaber en stemning til læsningen.

Der følger helt sikkert flere bøger i serien. Dystre, det er de, men læsningen giver også stof til eftertanke i forhold til resurseforbrug og klimabevidsthed.

Bøgerne kan anbefales til oplæsning og samtale. Den kan også læses af gode læsere i alderen 9 – 12 år.

Den rustne verden 1. Flugten fra Danmark

Den rustne verden 2. Motorhjerte

Forfatter og illustrator: Adam O

Høst & Søn, 2019